13 мъже и две жени са изгубили живота си при инцидента в барутната фабрика, сочат данните близо денонощие по-късно, след огледа на местопроизшествието. Бяха разпространени и кадри от района на взрива, заснети от безпилотен самолет на военните

Надеждите за намиранe на оцелели се изпариха, призна главен комисар Николай Николов пред журналисти след 90-минутния оглед на мястото на инцидента.

Шефът на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) към МВР лично участва в разузнаването на терена в района около барутната фабрика "Миджур", която хвръкна във въздуха вчера около 17 ч.

Районът на взрива, заснет от безпилотен самолет на Министерството на отбраната

"Въпреки че ние ще продължим да наблюдаваме и да обхождаме периметъра с надеждата да намерим все още някой оцелял, смятам, че 13 мъже и две жени са загинали. Съобщихме това и на близките на доскоро водените хора в неизвестност", допълни той.

Сред загиналите са и трима души от ръководството. По информация от социалния министър Йордан Христосков две от жертвите са съпруг и съпруга - родители на 5-годишно дете, за което сега се грижи техен близък.

Виж още: 3 октомври е ден на национален траур

Не се отказваме; въпреки минималните надежди ще продължим да наблюдаваме, увери директорът на ГДПБЗН.

"Взривът е бил изключително силен. Две от сградите, които са били част от цеха, ги няма. Образували са се кратери на мястото на взрива. Гората е сериозно повредена, значителни са материалните щети на околните сгради. Отломки с тежест повече от 150-200 кг са летели на стотици метри", разказа инж. Николов пред медиите в Горни Лом.

Той бе категоричен, че хората, които са ръководили производството и утилизацията, са изключително подготвени, сериозни професионалисти. След като сме стигнали дотук, явно има човешка грешка, бе коментарът му в отговор на журналистически въпрос.

Николов потвърди, че в завода е имало противопехотни мини, пристигнали от Гърция. Той отрече слуховете за седем тира - при огледа са забелязани само остатъците от три автомобила, които са били в непосредствена близост до експлодиралия цех.

Ще продължим да обикаляме, да обхождаме района, да се опитаме да намерим нещо, увери още Николов, но добави, че не е видял нито частичка от човек или от животно, което да се е намирало наблизо.

Колегите му, които са влезли на местопроизшествието с риск за живота си рано сутринта, ще бъдат предложени за награда, въпреки че са пренебрегнали мерките за безопасност.

По думите му най-тежко е било решението снощи да не се евакуира Горни Лом, защото дошла информация, че евентуален взрив на някой от складовете е възможно да нанесе щети на селото.