Издирваните престъпници в момента са 15 хил. души

Поне 1000 престъпници са избегнали присъдите си и в момента се укриват от закона както у нас, така и в чужбина, по подобие на Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви. Това заяви шефът на сектор "Издирване" в Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) главен инспектор Ивайло Димитров пред в. "Телеграф".

Става въпрос за престъпници, чието наказание е потвърдено на три инстанции и трябва да са в затвора, но вместо това са на свобода. 

По думите му общият брой на издирваните към момента, които по някакъв начин са нарушили закона, е 15 хил. души, като в това число влизат престъпни босове и убийци. 

Главен инспектор Димитров заявява, че големите финансови възможности на Братя Галеви допълнително затруднява издирването им. 

"Дори да имаме оперативна информация, че са в държавата "Х" днес, то след няколко дни те вече не са там. Когато говорим за босове от такъв ранг, трябва да знаете, че това са хора с големи финансови възможности. Те не се задържат на едно място дълго време. Космополитни са и и издирването им става много трудно, но винаги има начин да бъдат заловени. Само трябва търпение, коментира той. 

Виж още: Депутат: В затвора престъпниците стават терористи

През 2012 г. известните като братя Галеви бизнесмени бяха осъдени от Върховния касационен съд на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване. Малко след като присъдите им влязоха в сила двамата изчезнаха и оттогава българските власти и Интерпол ги издирват. 

Източник: в. "Телеграф"