Росен Желев Ангелов, рецидивист с няколко присъди и висящи дела, се издирва вече с повдигнато обвинение като извършител на кървавото деяние от новогодишната нощ. Първата му жертва била Кети Кюхова, с която имал връзка

Росен Желев Ангелов, на 56 години, е с повдигнато задочно обвинение като извършител на шесторното убийство в град Нови Искър. Според директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов престъплението е доказано и разкрито "по категоричен и несъмнен начин".

Ден по-рано от МВР обявиха заподозрения извършител за общодържавно издирване, като предупредиха, че има вероятност той да е въоръжен и опасен. Хората, които забележат бившия затворник, са посъветвани да не влизат в контакт с него, а директно да подават сигнали на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

Самоличността на масовия убиец е била известна още след първите 24 часа от разследването, започнало на 2 януари. Първата му жертва била Кети Кюхова, с която рецидивистът е имал връзка в продължение на около шест месеца.

Именно Росен Ангелов застрелял и цялото й семейство - което е доказано с ДНК анализ, следи и веществени доказателства. Действал е сам, мотивът му е бил личен.

"Тази къща в онази нощ действително е била Къща на ужасите - коментира зам.-главният прокурор Борислав Сарафов. - Той е убивал жертвите си една по една, като накрая се качил да прочисти къщата и от евентуални други лица, намиращи се там. Включително и кучето."

Аутопсиите показват, че убитите са покосени с по няколко изстрела в телата и контролен изстрел в главите. Към четвъртия ден от разследването оръжието на престъплението все още не беше открито.

Какво още знае МВР за Росен Ангелов? Той е без документи за самоличност, без собственост, без работа. Известен е сред познатите си като Горския човек.

Психопрофилът, който му направили, докато бил в затвора преди години, го описва като: "хитър, лукав, прикрит, със завишено самочувствие, склонен към маниерничене и позьорство, интригант. С високо ниво на интелигентност. Опитва се да прави добро впечатление, но възприема и най-малката вероятност за неуспех като разстройваща. Дистанциран в отношенията си с другите."

Има три присъди "лишаване от свобода": за кражба, изнасилване и блудство с момиче на 12 години. Последната от тях е произнесена задочно, тъй като се е укрил. Обявен е за общодържавно издирване на 8 септември 2009 г. Срещу него се води наказателно производство за още едно блудство с малолетна; разследван е и за други провинения.

Сега Росен Ангелов е привлечен задочно и като обвиняем по чл. 116 и 115 от НК - за убийство на повече от един човек при условията на опасен рецидив и за предумишлено извършено деяние.

За три денонощия са извършени близо 100 експертизи, от които 18 ДНК анализа, 36 биологични, 31 комплексни (физико-химични, балистични, дактилоскопични) и шест съдебно-медицински експертизи, отчетоха от МВР. Установено е, че се е опитал да заличава следи на местопрестъплението, вкл. размествайки телата.

От 2 януари насам са разпитани 21 свидетели, някои от тях - пред съдия, извършени са 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания на жилища и местности, проведени са стотици разузнавателни беседи.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов изтъкна, че се проверява всеки сигнал, а след разпространяването на снимката постъпват обаждания от цялата страна. В района на операцията са съсредоточени достатъчно полицейски сили, които да се грижат както за издирването и задържането на извършителя, така и за сигурността на живеещите там, увериха от МВР. Поискана е и забрана на ловните излети в околността.

От петък е решено издирването в района на Искърското дефиле да бъде подпомогнато от Министерството на отбраната с командоси. Включват се и високопроходими автомобили, които претърсват труднодостъпния планински терен. В дефилето има над 300 къщи, които са необитаеми през зимата - и Ангелов може да се е укрил в друга от тях.

По-рано днес в националните медии се появи информация, че той бил вманиачен по тактическо обучение, добър планинар и отлично подготвен физически. Криминални психолози обаче го описват като хаотичен и емоционално нестабилен.

Полицейската операция във вилната зона на с. Луково установи още в четвъртък местонахождението на къщата, където убиецът от Нови Искър се е укривал. Предполага се, че мъжът, който наскоро се върнал от чужбина, се е самонастанил в луксозната вила и е пребивавал там докъм 9-10 ч. сутринта на вчерашния ден. Имотът бил отдалечен и нямал съседи.

"Имаше включени електроуреди, компютърът беше включен, явно човекът, който е бил вътре, се е уплашил. Имаше приготвена храна, беше затоплено. Намерихме и снимки вътре", разказа кметът на селото Румен Колев пред Нова телевизия.

До Луково, което се намира на 15-ина километра от Нови Искър, бившият затворник слизал от време на време, но не контактувал с местните.

Според национални медии в досието му има и други провинения: за търговия с чужда валута, обир на лично имущество и причиняване на тежка катастрофа като шофьор на такси през 2007 г. Тогава, навръх рождения си ден, той се блъснал в трамвай. Двете превозни средства се подпалили, а Ангелов бил приет в "Пирогов". Заради инцидента бил осъден на пробация и над 4000 лева глоба. Съдебните власти обаче не успели да го намерят на адреса му.

Бившият главен секретар на МВР проф. Николай Радулов коментира пред в. "Стандарт" заподозрения като психопат със силни емоции - и предполага, че е получил школовка в затвора.

Престъплението е "изцяло продиктувано от емоционални подбуди - страст, гняв, ревност", предположи пред Би Ти Ви бившият следовател адвокат Людмил Рангелов. По думите му: "За това говори обстоятелството, че има толкова много жертви. В най-лошия случай този човек има конфликт с Кети и Неделчо, останалите са невинни - убил ги е, за да заличи свидетелите. А е възможно и да получи пълно удовлетворение, че до корен е изчистил всички близки хора на Кети Кюхова."

По данни на разследващите оръжието на престъплението е малокалибрено и вероятно незаконно притежавано. По законов път човек рядко избира такова оръжие, отделно Росен Ангелов е осъждан и едва ли е получил разрешение за оръжие, категоричен е Рангелов.

В петък следобед около 16 ч. тяло на мъж беше открито във водите на р. Искър, в близост до село Владо Тричков, но вероятността това да е издирваният беше отхвърлена. При първоначалния оглед не са установени видими следи от насилие, а състоянието на тялото предполага, че смъртта е настъпила между половин и един месец по-рано.

Вероятно става дума за мъж, обявен за общодържавно издирване в началото на декември, след като роднини съобщили за изчезването му.

Източник: Пресцентър МВР, Би Ти Ви, БНР, Нова телевизия