Руското вътрешно министерство показва нагледно как да не се снимаме, след като 10 души загинаха само тази година при опит да си направят автопортрет в необичаен ракурс

Само за първото полугодие статистиката е преброила 10 жертви и около 100 пострадали от селфи манията. От руското МВР са взели под внимание тези данни и напомнят, че рискът при правене на самоснимки понякога е неоправдано висок.

Кампанията "Безопасно селфи" изброява десетина от най-опасните ситуации, като се посочват и конкретни примери.

Виж още: Къде е заснет най-епичният автопортрет

Най-новият нещастен случай станал само преди няколко дни, когато 21-годишна девойка се подхлъзва и пада от 15-метрова височина. Целта й била да се снима на фона на нощна Москва - подобно много други, които пресичат с тази цел огражденията в недостроен участък от третия транспортен пръстен на руската столица.

Ученичка в Подмосковието загинала, докато се опитва да улови отражението си в отворения прозорец, а деветокласник намира смъртта си с телефон в ръка. В Санкт Петербург подрастващ пада от пожарно стълбище на нивото на петия етаж, където се покатерил, за да се снима нависоко.

Заради практически всекидневните съобщения за трагични случаи, регистрирани при опит да се заснемат възможно най-невероятните селфита, руското вътрешно министерство се зае да обясни на учениците как да не се снимат, ако не искат да попаднат в криминалната хроника.

В Челябинска област двама жители на Омск поискали да се увековечат в компанията на усойница - но змията ухапва и двамата. Изобщо, снимките с диви животни и особено зад волана на автомобила не водят до нищо добро.

Примери има и отвъд Океана. Там 32-годишната американка Кортни Санфорд си направила селфи, докато шофира, и дори успяла (в движение!) да го качи в социалните мрежи. Тя обаче не дочакала първия "лайк", защото автомобилът й се врязал в камион.

Виж още: Кога смартфоните убиват

Върховната тръпка обаче е да се снимаш на жп релсите, докато зад теб се приближава влак - както намерил смъртта си жител на Красноярския край. По зла ирония на съдбата влаковата композиция се наричала "Здраве" и вътре се помещавал медико-диагностичен център. Лекарите там се борили за живота на младежа в продължение на няколко часа, но напразно.

В търсене на екстремни преживявания 17-годишната Ксения се пребива при падане от железопътен мост, където се покатерила, за да се снима. Московчанка на 21 пък се застрелва, докато си прави ефектно селфи с пистолет в ръка.

Непреодолимото желание да се снимаш в опасна ситуация според психолози вече приема размерите на епидемия, която може да се сравнява с опитите за самоубийства при тийнейджърите - целта не е да изгубиш живота си, а да получиш внимание от най-близкото си обкръжение.

Виж още: Признаха селфито за болест

Опасности, не само за авторите на селфита, а и за околните представляват също т.нар. "селфи пръчка". В Третяковската галерия те отдавна са забранени, за да не повредят случайно безценните картини от колекцията.

"Някои творби се намират под стъкло, но други - не. Вместо да гоним любителите на селфита, за да не се снимат пред незащитени платна, по-безопасно е просто да изключим това от музейната практика", обяснява зам.-директорът на галерията.

Виж още: Селфитата при мъжете издават психични проблеми

Любители на селфитата вече са повредили с такава пръчка древен паметник в Рим, а жител на Кемерска област отнесе 20 хил. рубли глоба, задето нарушил целостта на гипсова скулптура, изобразяваща самия Владимир Илич Ленин, разказва руският Първи канал в репортаж от представянето на информационната листовка за кампанията.

Източник: Първи канал (1tv.ru), МВД России