Желязната лейди на Румъния за съдебната реформа участва в дискусия за проблемите на корупцията в България

Чух, че искате да променяте конституцията си в областта на съдебната система. Моят съвет към вас - това е загуба на време. Не ви трябват промени в конституцията, за да разследвате корумпирани политици и магистрати. Това заяви бившият правосъден министър на Румъния и архитект на съдебната реформа в северната ни съседка Моника Маковей, която участва във форум, организиран от "Правосъдие за всеки".

Точни хора трябват, не друго

Бившият румънски министър на правосъдието и настоящ евродепутат Моника Маковей, която стана известна с прозвището "желязната лейди" на Румъния участва в дискусия за съдебната реформа.

Маковей посъветва България да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони. Така само се отлагат действия, смята тя. По думите й важно е всички да работят в един екип и то само по най-тежките престъпления. "Нужни са ви професионалисти и независими прокурори", каза още Моника Маковей.

"Само тези, които дръзват да предприемат нещо, ще успеят. Има две решения за успеха - политиците трябва да имат желание и съдиите и прокурорите трябва да се заемат", посочи тя.

"Създадохме прокуратура за борба с корупцията, която да се бори с държавни служители, политици, магистрати, написахме нов закона за обществените поръчки”, припомни Маковей и акцентира на това, че за ръководител на това звено в Румъния е бил избран човек, който е бил склонен да поема рискове, независим: "От службата никога не е изтичала информация, дори към МВР", допълни още Маковей.

Време е да започнем разговор за независима прокуратура

Правосъдният министър Христо Иванов коментира, че макар България да е създала спецсъд и прокуратура, нямаше кандидати за тези институции. Той допълни, че едно от най-страшните неща, които е чувал, е че през 80-те години прокуратурата е била по-свободна. "Предстои разговор за това как да си гарантираме независима прокуратура. Надявам се да започнем този разговор в България", каза Иванов.

"Проверки за почтеност сред магистратите у нас не се правят. Само ако някой трябва да бъде конюнктурно ударен, се забелязват някакви неща(...) Ако днес не можем да се обърнем към ВСС с "just do it", то е защото те са резултат от негативна селекция", посочи още министърът.

Организаторите от Инициатива "Правосъдие за всеки", с помощта на домакините от Софийски дискусионен форум са организирали два официални стрийма и един алтернативен.

Дискусията е организирана от инициативата "Правосъдие за всеки" и в нея ще участва и правосъдният министър Христо Иванов и посланици.

Дискусията можете да следите на живо тук:

Моника Маковей и лъжите на Борисов

Вчера в предаването на Сашо Диков Моника Маковей обвини индиректно премиера Бойко Борисов в лъжа. Помолена да коментира думите на "български политик", като не бе назовано конкретно име, според когото в Румъния не става дума толкова за борба с корупция по високите етажи, а за политически гонения.

Малко по-рано миналата седмица Борисов бе коментирал случващото се в Румъния и антикорупционната им стратегия. "На Румъния ще й видите правосъдната система. Бях там, видях - нищо по-различно от политически гонения не се случва", бяха думите на Борисов.

"Лъжа! Пълна лъжа!", беше коментарът Маковей.

Тя определи това изказване като лош знак, който може да означава едно единствено нещо - че политикът няма намерение да води истинска борба с корупцията в България.

"Разследват се политици от всички партии и в повечето случаи доказателствата излизат в публичното пространство, особено когато делото стигне в съда за задържане, обиски или др. Така всички виждат, че има доказателства", аргументира се тя.

Източник: Bulevard.bg, Би Ти Ви, Нова телевизия