Искаме да оформим европейския мир заедно с Русия, а не против нея, заяви германският канцлер Ангела Меркел в реч, произнесена на заседание на партията й Християндемократичен съюз в източногерманския град Демин

Но не можем да се откажем от принципите си и анексирането на Крим е нарушение на международното право, допълни Меркел, цитирана от агенция "Ройтерс" в първите си коментари след превземането на град Дебалцево от проруските сепаратисти. 

Берлин окачестви това като нарушение на договореното примирие.

Междувременно Британското външно министерство разпространи снимки, които според властите в Лондон доказват руската военна намеса в Източна Украйна, допълва БНР.

Фотосите са направени в Донецка област в периода от 24-ти януари до 5-и февруари. Те показват, че в източната част на страната са разположени руски противовъздушни артилерийски системи – "Панцир - С-1", с които украинската армия не разполага, уточняват от британското външно министерство.

Британският постоянен представител в НАТО Адам Томсън ги определи като поредно доказателство за прякото участие на Русия в конфликта и призова властите в Москва за пълно спазване на споразуменията от Минск.

Виж още: "Никой не иска война с Русия, никой!"