Германският канцлер обаче се обяви против забраната на фереджетата в страната

Според германския канцлер Ангела Меркел носенето на женски дрехи, напълно покриващи лицето, може да се превърне в препятствие за интеграцията в германското общество, предаде руската редакция на "Дойче веле", цитирана от агенция "Фокус".

Жената, чието лице е напълно закрито едва ли ще има шанс да се интегрира в Германия, заяви Меркел. 

Говорейки за пълната забрана на бурките на обществените места тя заяви, че трябва да се претеглят всички политически и правни аспекти, а за самото решение министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер може да разчита на нейната пълна подкрепа. 

Така на практика Меркел се обяви срещу подобни мерки като забрана на бурката. Нейната партия - Християндемократическия съюз - дебатира относно възможността бурките да бъдат забранени в Германия. При последното такова обсъждане партията отхвърли това предложение.

Видео: "Харесваме парите им, но бурките им - не"

По-рано Де Мезиер заяви в Щутгарт, че смята за възможна забраната на фереджетата в отделни случаи, а пълната забрана на този тип дрехи противоречи с германската конституция. 

Като пример за ситуации, в която забраната може да влезе в сила той посочи посещаването на администрацията или шофирането на превозни средства.

Виж още: Защо Меркел вече не милва (бежанци)

Източник: Агенция "Фокус"