80% от къщната работа все още се върши само от жени

Патриархалният свят, в който мъжът изкарва парите, а жената върти къщата и гледа децата вече е почти изчезнал. В днешно време все повече жени преследват кариера и все повече мъже се престрашават сами да пуснат пералнията и да измият чиниите.

Някои казват, че това (заедно с отменянето на казармата, разбира се) е довело до "умиране на истинския мъж". До колко са верни тези твърдения, не може да се каже. Социолозите от Института "Хуан Марк" в Мадрид са на мнение, че домашната работа може да вреди на мъжете и най-вече на техния сексуален живот, пише "Дейли мейл".

Те изследвали информацията, събрана от 4 561 двойки над 20-годишна възраст от САЩ, като въпросите въпросите, задавани на анкетираните двойки обхващали сексуалния живот и това как се разпределя домакинската работа вкъщи.

Патриархалният строй, който още не си е заминал

Учените установили, че грижите за дома като чистене, миене на прозорци, готвене и т.н. все още се извършват предимно от жените, като 80% от къщните задължения се падат на нежния пол.

Според проучването мъжете изпълнявали около 55% от т.нар. "мъжки задължения" вкъщи, изразяващи се предимно в плащане на сметките и косене на тревата.

Виж още: Сексът с повече от 20 жени предпазвал от рак на простатата

Повече домакинска работа - по-малко секс

Любопитното в това изследване била тенденцията мъжете, които вършат повече "женска работа", да праят по-малко секс от тези, които вкъщи не подхващат никакви задължения, които биха могли да бъдат сметнати като женски.

Всъщност даже мъжете, които избягват основните домашни задължения, правят секс 1,5 пъти по-често от тези, които се грижат за дома си.

Учените обясняват това с все още живите патриархални традиции, които в обществото може да изчезват, но у дома си стоят стабилно.