Все повече се засилват крайно консервативните настроения в Турция

Все по-сериозни са крайно консервативните настроения в Турция. 

Полицията в Истанбул е задържала мъж, ритал в лицето млада жена, носеща къси панталони, в автобус от градския транспорт, съобщава АФП, цитирана от агенция "Фокус". Органите на реда са извършили ареста в квартал от азиатската част на града. Жертвата е медицинска сестра.

Нападателят крещял на жертвата си: "Тези, които носят къси панталони, трябва да умрат!" 

Малко по-късно той е бил арестуван в квартала Юскюдар, намиращ се в азиатската част на града край Босфора, уточнява агенция "Доган". 

След ареста той обяснил пред полицейските служители, че се бил ядосал от нейното облекло, тъй като не било подходящо. "Късите панталони, които тя носеше, не бяха подходящи. Затова бях ядосан и се държах така", допълнил нападателят.

Агресивното отношение към жените в Турция далеч не е рядкост, като антифеминистичната линия се поддръжа и от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Виж още:  Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо 

В началото на годината тогавашният премиер Ахмет Давутоглу определи феминизма като "смъртоносен" за обществото. И той, и президентът Ердоган многократно са заявявали, че ролята на жената е преди всичко да бъде майка и да отговаря за семейството си. 

В класация на британския таблоид "Дейли мейл" от миналата година Турция попада на трето място сред страните, които са най-опасни за чужденките. Водещ фактор са честите изнасилвания на туристки от местни жители. Големият проблем в южната ни съседка е, че там темата е табу и за подобни случаи не се говори. 

Насилието срещу жените в страната стига дотам, че всяка година стотици жени умират след побои, най-често дело на съпрузите им. 

В страната се наблюдава все по-голямо засилване на крайно консервативните настроения, особено след опита за преврат. 

Източник: АФП, Агенция "Фокус"