Какво (не) знаем за поредната отвъдокеанска знаменитост, която влиза в българския "ВИП брадър"?

Памела Андерсън и Парис Хилтън като ВИП съквартирантки, Денис Родман и Вини Джоунс в "Къртицата" - тв зрителят у нас навикна колоритни гост-звезди от Америка да оцветяват родния риалити пейзаж. Към горните имена сега добавяме и боксьора Майк Тайсън, поканен за 10-ия юбилеен сезон на "ВИП брадър".

На 30 юни легендата от боксовия ринг, известен и със скандалната си репутация, навърши 50. Ето още любопитни факти от биографията му в спорта и шоубизнеса:

- Наричат го Железния Майк, Кид Дайнъмайт (Хлапето динамит) и Най-лошия мъж на планетата. Докато се състезава на ринга, той е сред боксьорите, които будят най-голям страх у съперниците си.

- Тайсън е най-младият боксьор, спечелил титли в тежката категория от WBC, WBA и IBF - и първият, който е едновременно шампион и на трите боксови федерации.

-  Заедно с Флойд Патерсън, Мохамед Али, Тим Уидърспун, Ивендър Холифийлд и Джордж Форман се нарежда сред единствените боксьори, които са си върнали изгубената шампионска титла в тежка категория.

- Неговата популярност се дължи и на изявите му на екрана. Снимал се е в игрални филми като "Последният ергенски запой" и продължението му)...

... както и в документални поредици, една от които отразява любимото му хоби - пощенските гълъби. Именно заради тях нанесъл и първото кроше в живота си, когато бил едва 10-годишен - срещу човека, убил един от гълъбите му.

- Герой е дори на анимационен сериал - Mike Tyson Mysteries (Мистериите на Майк Тайсън), който изкара два сезона и приключи тази година.

- През последните три години той обикаля по турнета със своя моноспектакъл Mike Tyson: Undisputed Truth (Майк Тайсън: Неоспоримата истина), излъчен и по HBO. След като бе представена успешно в Холивудския театър на MGM Grand, постановката дебютира и на Бродуей под режисурата на Спайк Лий на 31 юли 2012 г.

- Понастоящем вече не се занимава с бокс и живее в Лас Вегас с жена си Кики и децата им.

- Роден е в Бруклин, Ню Йорк. Професионалния си дебют на ринга прави още на 18 години, през 1985 г., когато побеждава съперника си с нокаут в първия рунд. Подобни победи в самото начало на мача постига в 12 от 19-те спечелени двубоя, с които започва кариерата си. 

- Стажът му като боксьор е две десетилетия, до 2005 г.

- Скоро след като навършва 25 е арестуван и осъден на шест години затвор за изнасилването на 18-годишната Дезире Уошингтън, от които излежава почти половината срок.

- Най-скандалната му схватка е загубата от Холифийд за титлата на WBA през 1997 г., когато е дисквалифициран, защото отхапва парче от ухото на противника си.