Едва 1/4 от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите

Това, че имаш спестявания, не означава, че си финансово грамотен. Тази максима се потвърждава за пореден път от проучването на GfK България, според което едва 10% от българите прилежно си водят сметките и записват разходите си.

Други 4% са заявили, че не се интересуват от това какво харчат, а 1/3 следят разходите си само в известна степен.

Четвъртата група от 54% от анкетираните не си водят статистика, но внимават за разходите си, показва проучването.

Според изследването 60% от българите първо спестяват, а после харчат, а останалите – обратно. Освен това едва 1/4 четвърт от българите смятат, че имат добри познания в сферата на финансите и инвестициите, а 49% желаят да научат повече за това как да управляват и инвестират парите си.

Почти 50% от българите не знаят кои са основните индикатори за цената на кредита, а 28% никога не са теглили заем, показва още проучването.

Виж още: Корупцията в България преди 100 години

По взетите кредити фиксиран лихвен процент предпочитат 66% от анкетираните, но едва половината от всички участници в проучването знаят какво означава това условие в договора им. Освен това всеки трети от запитаните е посочил, че не знае какво означава ГПР (годишен процент на разходите), а 31% от тях са дали погрешно определение за индикатора.

Въпреки това, заедно с лихвения процент, ГПР е един от основните критерии, които потребителите вземат предвид преди да теглят кредит. За 73% от българите най-важно е да разполагат с повече информация за финансовите си права, докато две трети смятат за най-важно да знаят към кого да се обърнат, когато имат проблем с кредитора си.

Виж още: 10-те най-чести грешки в малкия бизнес