Освен това с машини ще може да се гласува само за общински съветници

Само в 50 секции и то само в София ще бъде въведено машинно гласуване на изборите за местна власт през октомври. Освен това с тях ще може да се гласува единствено за общински съветници. Това стана ясно днес след брифинг на говорителите на ЦИК Александър Андреев, Камелия Нейкова и Цветозар Томов.

"Аргументите на колегите в тази посока бяха много и различни. За първи път машинното гласуване няма да бъде експериментално. Секциите ще са концентрирани в едно населено място, ако има проблеми с техниката или нередности, ще може да се реагира по-бързо", коментира пред OFFNews говорителят на ЦИК Камелия Нейкова по повод решението. 

Изборът за кмет във въпросните 50 секции ще се проведе по обичайния начин - с хартиена бюлетина.

За разлика от досегашния опит с машинното гласуване, този път то няма да бъде експериментално. На предсрочните парламентарни избори, които се проведоха на 5 октомври 2014 г, също имаше машинно гласуване в някои от секциите, но то беше експериментално.

Виж още: Само един въпрос за референдума оцеля след гласуването на депутатите

От издаването на указите на президента за провеждането на местните избори и референдума на 25 октомври досега са приети 11 решения на Централната избирателна комисия. 

Регистрацията на партиите започва от 25 август от 09.00 до 17.00 часа, а последната дата е 9 септември, когато срокът ще бъде удължен до 18.00 часа.

Съвсем скоро предстои да бъдат определени и всички населени места, в които за първи път ще има кметства и ще се гласува за кмет, съобщи Камелия Нейкова.

Източник: OFFnews