България в момента може да си позволи да приеме още до 3000 бежанци във временните кризисни центрове

Поискахме пари от Европейкста комисия за изнасяне на един от центрове от София. Това съобщи в парламента зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, цитиран от Novini.bg. 

Не ясно все още обаче дали става въпрос за лагера в "Овча купел", където през последните дни имаше напрежение между мигрантите и местните. 

"Поискахме допълнително около 5 млн., за да може центровете или един от центровете на София да бъде затворен и да бъде заместен с друг капацитет някъде на място, където това е приемливо за обществото", обясни Гунев. 

По думите му страната ни не разширява допълнително капацитетa си. България в момента може да си позволи да приеме още до 3000 бежанци във временните кризисни центрове. Като това не е допълнително разширване на капацитета за прием на бежанци. 

Зам.-министър Гунев обясни, че към сегашния капацитет се позволява да бъдат настанени 3 хил. души във временни кризисни центрове с фургони, във всеки един момент в различни части на страната. 

Той обясни, че по този начин общият им капацитет ще бъде до 10 хил. души.

Темата бе повдигната във връзка със спекулациите за какво ще отидат парите, дадени ни от Брюксел - онези 160 млн. евро, които страната ни поиска за справяне с бежанската криза.  

Най-голяма част от тях е предвидено да отиде за закупуването на необходимата техника - джипове, автобуси, камери за наблюдение. Останалите средства трябва да подпомогнат работата на Държавната агенция за бежанците (ДАБ).

Източник: Novini.bg