Раят на биролюбците

"Нека този, който никога не е усещал как първата глътка от първата утринна бира преминава през него като леден полъх през Сахара, като женски поглед през сърцето на стар ерген, като бащина милувка по темето на блудния син, стане и каже – аз съм тоя, който не е познал щастието…" - Румен Белчев.

Когато става въпрос за бира, милиони са хората, които ще се усмихнат замечтано. Бирата е много повече от напитка, тя е цяло усещане, а някои биха казали дори и една своеобразна култура.

Пример за това е чешкият град Пилзен, който е една от най-популярните дестинации за бирен туризъм.

Пилзен е споменат за пръв път като замък със същото име през 976 г. Тогава той се превръща в място на битката между чешкия княз Болеслав II Благочестиви и император Ото II. През 1295 г. крал Венцеслав II дава градски права на мястото и основава нова част на града, разположена на 10 км от първоначалното място, което днес е известно като град Стари Пилзенец.

През годините след създаването си, градът се превръща във важен търговски център, като през XIV век е третият по големина град в Чехия след Прага и Кутна Хора. През XVII век градът е силно повлиян от Барока като архитектурно течение. Благодарение на това историческият център на града е обявен за архитектурен резерват и се намира под защита от 1989 г.

Kmetstvoto-na-pilzen

Също така Пилзен е център на академичния, икономически и културен живот в западната част на Чехия. Университетът на Западна Бохемия е известен с факултетите си по право, инженерство и приложни науки.

Но с какво привлича най-вече Пилзен - бирата. Специфичната за града марка бира е обиколила целия свят, а в самия град има множество бирарии, включително Pilsner Urquell - най-голямата бирария и дестилационна в Чехия и една от най-големите в света.

Pilsner-urquell-nay-golyamata-birariya-i-destilatsionna-v-chehiya

Много чуждестранни компания имат производствени заводи в Пилзен например Дайкин и Панасоник.

За туристите е създадена специална обиколка на града, която показва най-важните бирени забележителности. За всички останали в града могат да се открият прекрасни гледки, архитектурни забележителности и дух на култура и история.

Източник: Bulevard.bg