По случай американския ден на поничките, който се отбелязва в първия петък на юни - факти за любимия сладкиш на Хоумър Симпсън плюс няколко рецепти за домашни донъти (видео)

Първият петък на юни ежегодно се празнува от американците като ден на поничката. Пръстеновидният сладкиш от пържено тесто с пълнеж и/или глазура там е известен като "донът".

Поничките имат символично значение още от Първата световна война, когато доброволките от Армията на спасението черпели бойците в окопите с донъти и кафе.

Оттогава насам поничката е символ на утехата и подкрепата, които Армията на спасението осигурява ежегодно на над 23 млн. хора в нужда, обясняват от организацията, основана в Лондон през 1865 г..

Националният ден на донъта започва да се отбелязва в САЩ от 1938 г. именно в чест на дамите (т.нар. Donut Lassies), които заминали за фронтовата линия в Източна Франция, "въоръжени" само с вяра плюс каска, точилка и нужните продукти - както показва тази архивна снимка на Стела Йънг с тава понички в ръце. 

Всъщност поничката става популярна още в началото на XIX век благодарение на холандските емигранти, които пренесли рецептата й зад Океана под името "мазен кекс" (oliekoek). Това непривлекателно название постепенно било заменено от doughnut, букв. "ядки от тесто".

Хенсън Грегъри, капитан на търговски кораб, твърди, че е първият човек, на когото му хрумнало да придаде на поничката пръстеновидна форма, в далечната 1847 г. Дупката направил с металната кутийка от чер пипер, за да може да нанизва сладкиша на руля по време на дежурство - и да избегне недосготвеното тесто по средата.

Здравословният вариант на донъта е ябълка, нарязана на напречни кръгове, които се намазват с фъстъчено масло - по рецепта на фитнес модела Здравка Максурова.

Най-предпочитана е поничката с шоколад, следвана от поничката с лимонов крем.

На глава от населението в Канада има повече магазини за понички, отколкото във всяка друга страна.

Първата машина за понички е изобретена през 1920 г. в САЩ от Адолф Левит, емигрант от Русия, които имал пекарна в Ню Йорк.

В САЩ отбелязват 12 януари като ден на поничката с глазура.

Българският вариант на донъта тип "пръстен" са казанлъшките понички, които се сервират с пудра захар.

Световният рекорд на "Гинес" за ядене на понички е поставен от Джон Хайт, който изял 29 понички само за шест минути.

Освен на патрупиращите полицаи от американските филми, донътите са любими и на главния герой от анимационния сериал "Семейство Симпсън" - таткото Хоумър Симпсън. В епизода за Хелоуин през 1993 г. той продава душата си на Дявола и след като изяжда забранения донът, е пратен в Ада, където дяволите го наказват да изяде цялото количество донъти на света...

Kulinaria.bg ни предлага няколко рецепти за понички. За най-обикновения вариант са ви нужни 2 с.л. портокалов сок, 10 г настъргана кора от портокал, 60 мл олио, 240 мл прясно мляко, 3 леко разбити яйца, 1 ч.л. сол, 4 ч.л. бакпулвер, 200 г захар, 600 г брашно, пудра захар или кристална захар за поръсване и олио за пържене.

Начин на приготвяне:

В голяма купа смесваме сухите съставки. Отделно, в друга купа, разбъркваме течните продукти. Смесваме всичко и разбъркваме до получаването на много меко, лепкаво тесто. Покриваме купата с прозрачно фолио и охлаждаме за поне около час. 

Върху набрашнена повърхност разточваме тестото на кора с дебелина 1 см. С помощта на набрашнена чаша с диаметър около 6 см изрязваме поничките, като в средата правим дупка.

Пържим поничките в сгорещена мазнина, до златисто и от двете страни. Поставяме ги върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.

Поднасяме ги, поръсени с пудра захар или с кристална захар. Ако предпочитате да имат и глазура, ще ви трябват 300 г бял шоколад, 3 г сладкарска боя (розова или с цвят по избор) и 200 мл течна сметана.

Разтапяте шоколада на водна баня, добавяте боята и сметаната, като бъркате до получаване на хомогенна смес. Всяка поничка потапяте в шоколада и по желание поръсвате с шоколадови или разноцветни захарни пръчици.

В австралийския "Мастършеф" обаче предлагат и лесен вариант с 20 г мая, разтворена в 440 мл мляко с телесна температура, в което са разбити 100 г масло, 75 г кристална захар и 4 яйца. Сместа се изсипва в 600 г брашно и се разбърква до получаването на меко тесто, завива се с фолио и кърпа, като се оставя да втаса на топло за 45 минути.

Оформените топчета с големина на бухтички се пържат на 165-170 градуса за 3-4 минути. Овалват се в лавандулова захар, която може да си приготвите сами със стръкове лавандула, а с помощта на пош се пълнят с конфитюр от ягоди/малини.

Топготвачът Гордън Рамзи, който в момента е жури на американския "Мастършеф", ги приготвя по идентичен начин, като добавя шоколадов пълнеж (ганаш) от сметана, мед, шоколад и чисто масло. Неговата версия е най-популярната рецепта за донъти в YouTube.