Какво мислят българите за лидерите на големите държави според проучване на "Галъп"

Когато става дума за световни лидери, двама изпъкват с чувствително по-висока разпознаваемост в сравнение с останалите. Американският президент Барак Обама е значително по-адмириран по света, от когото и да било другиго, докато руският му колега Владимир Путин разделя мненията.

Това показва изследване сред европейски страни, осъществено от УИН/"Галъп интернешънъл" - водеща глобална асоциация за пазарни изследвания и изследвания на общественото мнение.

59% от интервюираните в 65 държави по света по света имат положителна гледна точка към Обама, а 29% мислят обратното. Мненията за Путин обаче изглеждат разделени въпреки скорошната му намеса срещу Ислямска държава - 33% положителни и 43% отрицателни. В същото време в някои от най-многолюдните страни по света - като Китай и Индия - държавният глава на Руската федерация остава с нарастваща популярност.

Обама получава особено добри резултати в Южна Азия (76% положителни оценки), ЕС (67%), Латинска Америка (65%), Субсахарска Африка (65%) и Източна Азия (65%). В същото време в Близкия изток и Северна Африка благосклонността към стопанина на Белия дом е едва 33%.

Путин пък се ползва с най-голяма популярност в бившите съветски републики СССР (55%), но е значително по-непопулярен в ЕС и Северна Америка.

Човекът на годината според сп. "Тайм" Ангела Меркел се нарежда на второ място по одобрение сред 10-те тествани имена на световни лидери. 42% се изказват положително за нея, а 29% - отрицателно. Според "Галъп" германския канцлер успява да обедини мненията на Западна и Източна Европа, като положителните оценки в двете половини на Стария континент са много близки - съответно 48 и 49%. Любопитното е, че Меркел е чувствително по-популярна сред мъжете (45%), отколкото сред жените (39%).

Британският премиер Дейвид Камерън, който неотдавна беше на официално посещение у нас, се нарежда трети - с 37% положителни оценки и 28% отрицателни. Най-добри резултати обитателят на "Даунинг стрийт" 10 получава в Южна Азия (53%) и Северна Америка (46%).

В класацията за България вероятно сработва и българският сантимент към Дилма Русеф, и обичайното преклонение на българите пред Западна Европа, както и това, че в днешни дни Германия често е сочена като пример, отбелязват от "Галъп". Както може да се очаква, у нас отношението към Владимир Путин не е по-лошо от отношението към Обама.

Източник: Галъп