"Градинският мост" над Темза ще гъмжи от растителност

"Гардън бридж" е най-новото архитектурно начинание в британската столица, което получи одобрението на градските власти, съобщава Си Ен Ен.

Проектът е на стойност 275 млн. долара и целта му е да бъде не поредният мост над Темза, който да се простира от Южния бряг до метростанция "Темпъл" - а поредният лондонски парк само за пешеходци.

Архитектурният план е на Томас Хедъруик, който понастоящем работи и по плаващ остров по река Хъдсън край Ню Йорк.

Сред най-известните му творби е едно от олимпийските съоръжения през 2012 г. - жертвеникът, където свещеният пламък горя до закриването на летните игри. Той имаше форма на цвете с множество венчелистчета, внесени от делегациите на отделните държави, а запалването му (видео) бе един от акцентите на спектакъла по откриването, режисиран от Дани Бойл.

Фотогалерия: Най-пищният спектакъл на Дани Бойл

Инициативата за Градинския мост е на актрисата Джоана Лъмли, а когато се осъществи, ще бъде най-мащабният паметник на покойната принцеса Даяна, в чиято памет е започнато начинанието.

Според сп. Wired архитектът се вдъхновил от филма "Титаник" и сцената с Кейт Уинслет и Леонардо ДиКаприо на носа на кораба. Затова по протежението на моста ще има балкони - панорамни площадки, откъдето пешеходците да се наслаждават на гледката.

По 367-метровата конструкция над реката ще бъдат засадени 270 дървета и множество по-малки растения, като за целта ще бъдат доставени близо 1000 тона почва.

Тръстът "Гардън бридж" се надява строежът да започне в края на 2015 г. и мостът да бъде пуснат в експлоатация през 2018 г.