От малката държава са поискали информация от Сърбия за статута му и причините за започналото екстрадиционно производство срещу него

Пране на пари

Властите в Лихтенщайн разследват Цветан Василев за пране на пари, съобщи "Хоризонт", цитирайки свои източници. 

Според информацията на БНР запитване е изпратено и до българската прокуратурата, в което се искат подробности за разследването срещу Василев за източването на КТБ. От държавното обвинение са потвърдили за "Хоризонт", че има такова запитване. 

Лихтенщайн, която е предпочитано място за регистриране на офшорки, не е членка на ЕС, но е асоциирана към него. Прокуратурата със сигурност ще предостави всичко каквото има за Василев.

Виж още: Иво Прокопиев: Схемата "КТБ" е дело на ДПС, ГЕРБ и БСП

Българският адвокат на Василев

Константин Симеонов, коментира пред БГНЕС, че за пръв път чува информация за разследване на банкера в Лихтенщайн.

На делото до миналата седмица нямаше нито ред за това. Ако прокуратурата по някакъв начин знае, това не е обективирано в материалите по делото, каза адвокат Симеонов. Той припомни, че през последните седмици се появиха много дезинформации във връзка с Цветан Василев, включително и интервюта, които адвокатът въобще не е давал.

Не кореспондирам с никого, но въпреки това се появиха мои "интервюта", които не съм давал по сайтовете, каза защитникът на Цветан Василев. "Преди да видя черно на бяло искането на Лихтенщайн не мога да го коментирам. Ако има наистина някакво такова разследване, трябва да видим документи, които са свързани с него. Засега нямам нито от сръбския колега, нито от прокуратурата каквато и да било информация за подобно нещо, нито от г-н Василев", добави Константин Симеонов.

Виж още: Октай: Отлагат решението за КТБ, за да може друг да придобие обръчите от фирми

Сагата продължава

Както е известно Василев е в Белград, където е с мярка за неотклонение "подписка" преди съдът да разгледа делото за екстрадицията му по искане на България. Документите вече са изпратени, макар че известно време се забавиха в нашето Министерство на правосъдието.

У нас Василев е следствен заради длъжностно присвояване в особено големи размери. Той има наложена прокурорска мярка за задържане за 72 часа, на базата на която от 28 юли стъпват и Европейската заповед за арест, и червената бюлетина за издирване на Интерпол.

През миналата седмица на два пъти негови адвокати опитваха да обжалват прокурорското задържане, но Софийският градски съд и Софийският апелативен съд въобще не дадоха ход на делото по жалбата им.

Виж още: Иван Искров: В писмото на Цветан Василев има неточности