Лидерът на Ислямска държава Абу Бакр ал Багдади е получил "сериозни наранявания" при въздушен удар в Западен Ирак, съобщи британският вестник "Гардиън", позовавайки се на свои източници в средите на джихадистите

Абу Бакр ал Багдади е пострадал при бомбардировка през март, като първоначално животът му е бил в опасност, но сега бавно се възстановявал. Въпреки това, към момента той не е в състояние да ръководи Ислямска държава, посочва вестникът, цитиран от Би Ти Ви.

Останалите ръководители на организацията са провели няколко срещи, на които са обсъждали кой може да наследи Ал Багдади. 

Западен дипломат и иракски съветник потвърдиха, че въздушната атака е била извършена на 18 март в област близо до сирийската граница. Цели са били трима местни лидери на джихадистите, които пътували в автоконвой. Западните съюзници нямали информация, че ал-Багдади също е бил в една от колите. 

За него това е втора среща със смъртта. На 14 декември американски самолет порази кола от конвоя му, при което загина един от най-близките му хора - Ауф Абдул Рахман ал Ефери. 

През 2014 г. на два пъти се появиха информации, че Ал Багдади е бил ранен, но и в двата случая се доказа, че става дума за неверни данни.

Източник: Би Ти Ви