Всички лекари, болници и аптеки трябва да се снабдят със специален четец за пръстови отпечатъци, който може да се купува само от едно място

Вече ще можем да се лекуваме по здравна каса само с пръстовия си отпечатък. Той ще бъде изискван за всяко лечение, поето от здравната каса, пише в. "Сега". 

Ако искаме да ни лекуват, ще трябва да сложим пръста си на четец при личния си лекар, при специалиста, в лабораторията, в аптеката и в болницата. Изключени от това правило са само домашните посещения и консултациите от разстояние. Това се предвижда в проекта за служебен рамков договор, написан от надзорния съвет на здравната каса.

Още не е ясно откога ще стане това, тъй като касата наскоро сключи договор за софтуера за пръстовата идентификация, а срокът за направата му според поръчката на НЗОК е 4 месеца. Софтуерът ще се прави от консорциума "Стемо Гама Консулт" срещу 477 хил. лв. с ДДС. 

Един четец би трябвало да струва 286,80 лв., може да се купува само от консорциума и ще е за сметка на изпълнителните - лекари, болници, аптеки.

Според проекта "всяко здравноосигурено лице се автентифицира електронно чрез уникален идентификационен номер (УИН). Номерът е генериран въз основата на сканиране на произволни точки от пръст на ръка на ЗОЛ код. Кодът се генерира от четец, върху който ЗОЛ поставя пръст на ръка". 

В болниците отпечатък ще се дава и при изписване, а не само при постъпване. Така пациентът ще удостоверява, че реално е бил в болницата или кабинета, освен това "целта е предотвратяване или минимализиране на случаите на отчитане на неизвършена дейност", пише в мотивите на проекта. 

Проектът обаче не предвижда отказ от снемане на код чрез отпечатък. От касата обясниха, че имат становище от Комисията за защита на личните данни, според която с отпечатъка не се нарушават личните данни на пациентите. Затова и не бил предвиден отказ, въпреки че първоначално се твърдеше, че това ще може да става със специална декларация. 

Не е описана и процедура, при която друг да взема лекарствата на тежко болни - роднина или просто близък, т.е. не е ясно дали това изобщо ще е възможно. Децата няма да дават отпечатък, а ще се вписват в документацията, както е сега - с ЕГН.

Виж още: С пръстов отпечатък купуваме лекарства и на близки роднини

Въпреки обещанията на касата и тази година лимити за болниците ще има. С проекта за служебен договор се въвеждат както всяка година обеми на лечението, което касата ще плати на цялата система за 1 година. Всяка болница ще сключва договор за определен обем дейности, т.е. ще има лимит какво да отчита пред НЗОК. Освен това се предвижда при задаващ се дефицит в бюджета на касата НЗОК да може да коригира цените на лечението или на обемите, които плаща.

Договорът трябва да влезе в сила от 1 април. В момента той се базира на цели две несъществуващи наредби за основния пакет. Едната е по-старата, според която НЗОК имаше само основен пакет. Тя ще влезе в сила отново след две седмици. След нея ще има още една наредба - с основен и допълнителен пакет, която обаче ще се пише след промяната в Закона за здравното осигуряване, в който Конституционният съд отмени текста за разделянето на пакетите, тъй като не дава никакви критерии по какъв начин да стане то. 

Проектът предвижда още НЗОК да плати за още 640 хил. направления за прегледи при специалист. Първоначално предложените малко по-високи цени на профилактичните прегледи за личните лекари и при специалистите няма да се въведат, което позволява да се увеличи ръстът на талоните.

Източник: в. "Сега"