Последната публична лекция на Ксавие дьо Кабан като посланик на Франция у нас ни даде самата есенция на престоя му в България - силни думи срещу мафията, които не се приемат еднозначно от обществото

Вчера Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изнесе заключителната си публична лекция преди края на тригодишния си мандат в началото на октомври. На нея той засегна много ключови теми и разбуни общественото пространство. 

В речта си Дьо Кабан акцентира върху последствията от комунистическия режим в България, който според него стои в основата на днешните ѝ проблеми. Посланикът коментира теми като съдебната реформа, корупцията, членството ни в ЕС и НАТО и т.н. 

"Отношенията ви с Русия не трябва да се определят от историята, още по-малко от осакатена история, а от интересите и ценностите, в които вярвате. На сегашната Русия не дължите нищо - нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г.", каза Кабан. 

Посланикът се спря на темата за комунизма и каза, че комунизмът е режим, който предполага насилие. Според него този режим е в основата на проблемите, с които се сблъсква днес България. Неосъзнаването на режима, неиздирването на извършителите на престъпления на режима, липсата на поглед върху механизмите на потисничество, които са се използвали, е позволило на бившите служители на ДС да се спасят, а за някои от тях - да заемат завидни властови позиции, коментира посланикът.

Ако емигрирате, ще оставите страната си на Пеевск, коментира посланикът и заяви, че липсата на разкаяние, осъждане и осмисляне на режима гони младите хора от България.

"Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност... Тази липса кара младите българи да напускат страната", заяви Кабан.

Ксавие Лапер дьо Кабан засегна и въпроса с известната си реплика за "гнилите ябълки" и посочи, че скандалът е произтекъл не от това, което е казал, а от това, че всичко това е било вярно и известно на всички.

Фигурата на посланик Дьо Кабан през целия му мандат беше спорна - говорещ български и познаващ страната ни още преди да бъде назначен у нас, той често правеше изказвания за вътрешната ни политика, които будеха нееднозначни реакции. Според едни той казваше истината, според други не е работа на чужд посланик да се бърка във вътрешните дела на България. 

Думите му осигуряваха подкрепата на прозападните протестни движения у нас, както и предизвикваха внимание сред обикновените хора. Фактът, че е посланик на една от най-силните европейски държави също изигра голяма роля. Все пак представете си тези изказвания за вътрешната ни политика да ги беше направил посланик Гьокче. 

Следващата държава, на която Негово превъзходителство Ксавие Дьо Кабан ще бъде посланик, е Буркина Фасо.