С дивашкия си стил лъмбърсексуалният мъж изтиква деликатния метросексуален типаж от градския пейзаж

Нов тип мъже, наречени "лъмбърсексуални", изместват модните доскоро "метросексуални", пише електронният сайт на сп. "Поан".

Лъмбърсексуалният е компютърен специалист, но видът му е като на току-що излязъл от гората: брадясъл, с груби ботуши и дебела карирана риза.

Новият вид градски дървар (lumberjack) вече масово се среща по улиците на Бруклин или Берлин.

Метросексуалният вече е на път да изчезне, заместен от мъже, които са по-силно привлечени от живота навън, отколкото от префинени грижи за външността си.

Лъмбърсексуалният мъж работи в сферата на новите технологии, получава прилична заплата. Но вместо брадва, в раницата на гърба си той носи MacBookAir.

Отмина времето на впитите в тялото дрешки, издължените почти женствени силуети, анализира феномена специалистът по стил Джефри Брюйер.

И добавя: Сега тенденцията е към по-широки обеми, груби материи, животински кожи и джинси от суров деним.

Друг елемент, характерен за облеклото на новия тип мъж, са панталоните с навити крачоли, откриващи глезените през лятото, канадка през зимата, обувките "Тимбърленд" и памучните карирани ризи, които бяха на мода през 90-те.

Зад грубоватата си външност лъмбърсексуалният прикрива изтънчена натура: той носи брадата в комбинация с гелосани коси, има културни интереси и обича домашно приготвената храна, която отговаря на природосъобразния му начин на живот.

Имиджът на мъжкаря дървар беше припознат от хомосексуалните още преди няколко десетилетия, смята Силвен Цимерман, журналист в месечното гей списание "Тету".

Този типаж от години присъстваше в порно гей филмите, подчертава той и добавя, че хетеро културата напълно смля гей културата, присвоявайки си нейните кодове в облеклото.

Феноменът избухна преди десетина години с появата на т.нар. метросексуални, повлияни от Дейвид Бекъм, които започнаха внимателно да се грижат за тялото си, да си купуват кремове и маркови дрехи, без това да влияе на отношението им към жените.

Днешният лъмбърсексуален мъж се вдъхновява от "мечката", както в гей обществата наричат брадатите хомосексуалисти мъжкари.

Той изцяло залага на мъжествеността и предпочита да се шляе из улиците, вместо в бутиците с маркови дрехи. Цялото изкуство на лъмбърсексуалния мъж е в това да си дава вид, че изобщо не се интересува от начина, по който се облича.

Между знаменитостите Райън Гослинг или Ерик Кантона въплъщава всеки по своя си начин този градски дървар, а така също и американецът Джо Манганиело ("Истинска кръв"), австралиецът Хю Джакмън или британецът Чарли Хънам ("Огненият пръстен").