СДВР публикува видео с велосипедисти, които нарушават закона, за да покаже някои от опасностите, които каращите колело могат да причинят за цялото движение

Една от целите пред Столична община е София да става все по-зелен град. Неделима част от това е развитието на екологичния транспорт и най-вече велотранспорта.

И ако пречка пред него е все още не достатъчно развитата мрежа от велоалеи в града, има и един фактор, който често се пренебрегва - у нас все още няма култура на придвижване с колело из града.

Вчера от Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) разпространиха във Фейсбук клип, който показва опасно поведение на велосипедисти. В него се показват кадри на опасни ситуации, които велосипедисти създават, а целта му е превантивна.

СДВР дава и съвети към велосипедистите:

- Велосипедистът е ВОДАЧ НА ПЪТНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО!

- Използвайте изградените велосипедни алеи! 

- Тротоарите и пешеходните пътеки не са велосипедни алеи!

- Движете се възможно най-близо до дясната граница на платното за движение! 

- Деца до 12 години могат да карат колелото си по тротоара, а на пътното платно да се движат само с придружител, навършил 16 години!

- Не правете компромиси с техническата неизправност на велосипеда си!

- Неизправното колело е опасно и за велосипедиста, и за останалите участници в движението! 

- Всеки велосипед трябва да има изправни спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад, бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

- Помнете, че ако бутате велосипеда, сте пешеходец!

Когато няма специално предназначена пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.

На велосипедистите е забранено:

- Да се движат успоредно до друго двуколесно пътно превозно средство;

- Да управлява превозното средство, без да държи кормилото с ръка, както и да освобождава педалите, с които контролира превозното средство;

- Да се движи в непосредствена близост до друго пътно превозно средство или да се държи за него;

- Да превозва, тегли или тласка предмети, които пречат на управлението на превозното средство или създават опасност за другите участници в движението;

- Да управлява превозно средство по площите, предназначени само за пешеходци.

Пешеходец е всеки участник в движението, който се намира на пътя извън пътно превозно средство и не извършва работа по пътя. За пешеходци се считат и лицата и лицата, които бутат велосипед, мотопед или мотоциклет!

При неспазване на правилата, пътните полицаи налагат административни мерки спрямо некоректните участници в движението. Ето някои от тях.

Наказание с глоба от 20 до 150 лв. се налага на водач, който:

- Не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;

- Наруши правилата за използване светлините на пътно превозно средство, за престой или за паркиране, за използване на пътното платно или управлява технически неизправно пътно превозно средство;

- Нарушава правилата за разположение на пътно превозно средство върху платното за движение;

- Не спира на пътен знак "Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!", неправилно се включва в движението, неправилно се престроява, неправилно изпреварва или не спазва предимството на друг участник в движението;

- Управлява пътно превозно средство, което не е моторно, без необходимите светлоотразителни елементи;

- Преминава при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването.

Когато няма специално предназначена пътна лента или алея, водачите на мотопеди, велосипеди и други немоторни превозни средства може да използват за движение разположения отдясно по посоката на движението им пътен банкет, ако той е годен за това и ако това не пречи на другите участници в движението.