2/3 от конституционните съдии се обявиха против Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Какви са мотивите им?

Истанбулската конвенция не съответства на българската конституция, реши Конституционният съд (КС) с 2:1 от гласовете на своите членове. Искането за тълкуване беше внесено от депутати на ГЕРБ, след като предложението за ратификация на документа в Народното събрание беше оттеглено.

Решението на КС е прието с осем гласа, а други четирима от съдиите: Филип Димитров, Константин Пенчев, Румен Ненков и Георги Ангелов - са го подписали с особено мнение.

Виж още: Защо четирима конституционни съдии не гласуваха против Истанбулската конвенция

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е съставена на 11 май 2011 г. в турския град Истанбул и подписана от страната ни на 21 април 2016 г.

Конституционните съдии се мотивират, че документът излиза извън декларираните от него цели - превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие.

Основният им аргумент е, че евентуалната ратификация би наложила създаването на процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, а това е в разрез с Конституцията.

Освен това според тях документът размива границите между двата пола - мъжки и женски, което би затруднило борбата срещу домашното насилие.

Мнозинството от КС е също така на мнение, че част от понятията в Истанбулската конвенция откриват пространство за противоречивото й прилагане, което е в разрез с принципа на правовата държава, пояснява БНР.

В мотивите подробно се анализира понятието "пол": "То се използва от конституционния законодател като единство от биологично детерминираното и социално конструираното. Социалното измерение в Конституцията не създава социален пол, независим от биологичния, както е предвидено в Конвенцията."

Решението на Конституционния съд, според което Истанбулската конвенция противоречи на принципите на правовата държава, според конституционалисти означава само едно - невъзможност документът да бъде ратифициран, обобщава БНР. 

Като "победа за българския народ, за националните и семейни ценности" коментира новината от КС лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя поздрави за мъдрото решение конституционните съдии и изрази радостта си, че разумът и правото са взели превес над послушанието и службата на чужди интереси.

"Партията беше подложена на жесток натиск през последните месеци от свои и от чужди. Наричаха ни националисти, а Партията на европейските социалисти (ПЕС) ни заплаши с изключване. Щастлива съм, че устояхме", заяви още Нинова и изтъкна ролята на БСП за отхвърлянето на спорния документ.

От ГЕРБ коментираха, че са постъпили отговорно, като са сезирали съда за становище по въпроса. Депутатът Александър Иванов посочи:

"ГЕРБ взе най-отговорното решение, когато сезира конституционните съдии да се произнесат. В кратък срок видяхме какъв е отговорът и мисля, че точно това доказва политическото решение, което ние бяхме взели към онзи момент - да сезираме именно конституционните съдии. Ние сме длъжни да се съобразим с него."

От "Обединени патриоти" също приветстваха решението на КС, а заместник-председателят на групата в парламента Искрен Веселинов заяви:

"За мен тази тема категорично трябва да бъде затворена. Можем да се гордеем, че ние, българите, бяхме от първите държави, които се възпротивихме на тази конвенция."

На снимката горе: На 23 януари, преди обществената дискусия по законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция, организирана в Народното събрание, върху фасадата му бяха прожектирани имената на 23 жени, убити от мъже в България