Еврокомисарят призова да сме по-щедри към тях там, където са

Трябва да разбиваме мрежите за трафик на хора. Те са конкурентни вече с тези за дрога от гладна точка на финансите, които носят. Това заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева пред Нова телевизия.

Тя изрази мнение, че най-важното, което трябва да направим за тези бежанците, е да доставим това, от което имат най-много нужда - храна, вода, подслон, вода. "Ние мобилизирахме системата за гражданска защита и България също помагана", уточни тя.

Светът трябва да се подготви за проблема с бежанците. Трябва да сме по-щедри към тях там, където са, заяви Кристалина Георгриева. 

Тя напомни, че в пъти по-евтино ще бъде на Европа да помогне на бежанците там, където са в момента и посъветва накрая всички държави от ЕС да си извадят тефтерчетата и да си направят сметката. 

Виж още: Би Би Си: Балканският път на бежанците се пренасочва през България

"Най-силната котва за едно семейство е да не тръгне към Европа, ако за децата има училище, бъдеще и работа за възрастните", каза още еврокомисар Георгиева.

Георгиева напомни, че в ЕС е създаден нов финансов инструмент за помагане на хуманитарни кризи. "В него вече имат гарантирани за тази година 300 милиона евро за спешна помощ", посочи тя.

"България беше първата, която почуства потока от хора като проблем. Ако той тръгне към нас, ние сме много напред от много други страни за него. Страната ни вече има отпуснати средства от 91 млн. евро за програмата 2014-2020 г. В момента мислим да помогнем на България преди да е станало късно и потокът вече да е навлязъл от нас. Ако се случи бедата да почука на вратата, да дойдат хора, ние можем веднага да кандидатстваме за помощта от 300 милиона евро", уточни още тя.

Виж още: Очакват 1 млн. бежанци да дойдат в Европа през 2016 г.​

Относно спекулациите за евентуалната ѝ кандидатура за Генерален секретар на ООН тя коментира, че има официални номинации и такива, за които се правят спекулации в медии.

Източник: Нова телевизия