Повторното гласуване в неделя препотвърди избирането на "зеления" Ван дер Белен

Опасността Австрия да последва Великобритания и да напусне ЕС засега изглежда избегната, след като австрийците не избраха за свой държавен глава кандидата на крайната десница.

Норберт Хофер, издигнат от антиимигрантската Партия на свободата, призна загубата си в повторното гласуване, което препотвърди избора на Александър ван дер Белен, бивш лидер на "зелените".

Президентът в Австрия няма кой знае колко власт, но вотът се смяташе за знаков по отношение шанса на популистките кандидати да заемат ключови постове в държавите от ЕС.

72-годишният Ван дер Белен определи резултатите от неделните избори като глас за "проевропейска Австрия", основан на "свободата, равенството и солидарността". Той спечели изборите още пред май, но заради установени впоследствие нередности беше насрочено прегласуване.

Догодина избори предстоят във Франция, Холандия и Германия, където все по-голяма популярност набират партии, насочени против статуквото, с антиимигрантски възгледи, припомня Би Би Си.

Прогнозите сочеха победа за крайнодесния кандидат, така че надмощието на Ван дер Белен вероятно е била изненада за мнозина. Тя обаче със сигурност е донесла въздишка на облекчение в Брюксел и повечето европейски столици.

Новоизбраният президент, спечелил симпатиите на младите хора в страната, е професор по икономика, който се обявява за либерална, космополитна Австрия.

Според прогнозните резултати той печели близо 54% от гласовете, а съперникът му получава 46% и вече обяви, че няма да оспорва изхода от вота, при който имаше рекордна избирателна активност - над 85%.