Кандидатите за поста са петима и дебатират на живо пред избирателите и тв зрителите в целия ЕС този четвъртък, 15 май - от 22 ч., пряко от Брюксел по БНТ1

Претендентите да наследят Жозе Мануел Барозу, който изкара начело на Европейската комисия (ЕК) два мандата от 2004-та насам, са:

Жан-Клод Юнкер (Люксембург, 58 г.) от Европейската народна партия (ЕНП),

Мартин Шулц (Германия, 58 г.) от Партията на европейските социалисти (ПЕС) и групата в ЕП Прогресивен алианс на социалистите и демократите (SocialistsAndDemocrats.eu),

Ги Верхофстад (Белгия, 60 г.) от Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ),

Ска Келер (Германия, на 32 г.) от Зелената партия (EuropeanGreens.eu),

Алексис Ципрас (Гърция, 39 г.)от Партията на европейската левица (ПЕЛ).

Диспутът между претендентите, продуциран от Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), се излъчва от пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел и продължава час и половина. Водещ е журналистката Моника Маджони, директор на италианската телевизия RAINEWS24.

Петимата кандидати имат възможност да изложат вижданията си за бъдещето на Европа в трите тематични сегмента от дискусията: икономика, социална сфера, екология и външна политика.

50 телевизии, 30 интернет медии и няколко радиостанции в целия ЕС излъчват довечера дебатите. Зрителите могат да задават въпроси и да коментират онлайн преди, по време на и след дискусията. Повече - на EurovisionDebate.tv.