Припомнете си личностите, сбогували се с този свят без време или на преклонна възраст през изминалите 12 месеца

R.I.P. (Rest in peace, Почивай в мир) - помните ли колко пъти сте писали това във "Фейсбук", придружено с някоя любима песен или клип? Много знайни и не толкова знайни музиканти ни напуснаха през 2011 г. Още в началото на януари дойде вестта за кончината на шотландеца

Джери Рафърти, най-известен с песента си от 1978 г, посветена на лондонската "Бейкър стрийт". Той си отиде на 63 години, а сред причините за смъртта му се оказа злоупотребата с алкохола...

В средата на януари на 42 години след усложнения от пневмония ни напусна и Триш Кийнън, певица на групата от Бирмингам "Броудкаст". Стилът на англичаните беше смесица между електроника и саунд а ла 60-те години, за което допринасяше и нейният характерен вокал. (Чуй ги на живо с Winter Now).

Февруари настъпи с новината, че е починал големият китарист Гари Мур, който пееше Still Got The Blues (For You...). "Парижките алеи" беше неговият първи голям солов хит от края на 70-те, записан с колегата му от "Тин Лизи" Фил Линът, който си отиде още преди 25 години.

Също в началото на февруари бе обявена окончателната раздяла на рокдуото "Уайт страйпс" - десетилетие след развода им. Джак и Мег Уайт изкараха заедно като група повече от 13 години и издадоха шест студийни албума, последният от които излезе през 2007-а.

С първа пролет дойде вестта, че си е отишъл и друг популярен в България музикант - австриецът Курт Хауенщайн, фронтмен на групата "Супермакс" (с хитове в края на 70-те като Love Machine и It Ain't Easy), гастролирал у нас и работил със свои български колеги в етно проекта "Яку".

Няма как да пропуснем и един герой от екрана, който също е свързан с музиката и ни напусна без време - Чарли Харпър, игран от Чарли Шийн. Душата на сериала "Двама мъже и половина" си вадеше хляба, като съчиняваше детски песнички и рекламни мелодийки - със стихчета, които и малчуганите наизустяваха...

Шийн обаче прекали с изцепките и героят му загина при мистериозен инцидент в Европа, като от новия сезон къщата му на плажа в Малибу е собственост на интернет предприемач (в ролята - Аштън Къчър).

Смъртта на филмовата легенда Елизабет Тейлър на 23 март пък стана повод да си припомним олтара й от видеоклипа на Майкъл Джексън Leave Me Alone.

Друга легенда, но в поезията, джаза, соул и рап музиката - роденият в Чикаго Гил Скот-Херон, Кръстника на рапа, вдъхновявал най-големите звезди на съвременния хип-хоп, се пресели в отвъдното на 62.

Сред българските музиканти, за чиято кончина научихме през годината, бе Юксел Ахмедов-Юки от групата "Фоноекспрес". Автор на мелодични рокпесни ("Както казват хората", популярна и в кавъра на "Б.Т.Р."), той почина в началото на лятото в Кърджали на 57-годишна възраст.

В един съботна юлска вечер, 23-ти, от Лондон пък дойде шокиращата, но донякъде очаквана новина, че Ейми Уайнхаус е намерена мъртва в дома си. Така певицата се присъедини към музикантите, останали завинаги млади, т.нар. "27 Club": Джим Морисън, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс...Седмици по-късно се изясни, че и при нея водещата причина е алкохолът.

Междувременно излезе последният й запис - дует с US ветерана Тони Бенет, а този месец се появи и неин посмъртен албум с неиздаван досега материал: Lioness: Hidden Treasures, разпространяван у нас от "Вирджиния рекърдс".

Двойният летен брой (август-септември) с Ейми Уайнхаус на корицата беше лебедовата песен и на българския "Ролинг стоун" - едно от най-престижните световни музикални списания, което започна да излиза у нас през ноември 2009 г. Малко по-късно руското издание цитира основателя Ян Уенър, който се зарича оригиналът да излиза, докато хората имат нужда от него.

През март тримата музиканти от "Ар И Ем" издадоха нов, 15-и поред албум (Collapse Into Now), но половин година по-късно обявиха, че групата се разпада. Някои от най-добрите им хитове в над 30-годишната им кариера: http://www.youtube.com/user/remhq.

Смъртта на Стив Джобс в началото на октомври хвърли в траур и музикалния свят, а на наградите "Грами" той ще получи посмъртен приз заради революцията в тази индустрия, предизвикана от iTunes и iPod.

На 8 ноември се простихме и с рапъра Хеви Ди, починал едва на 44. Причината, както показа резултатът от аутопсията, оповестен тези дни, е белодробна емболия - най-вероятно заради продължително пътуване със самолет.

Бил Тапия, наричан още Тапи, пък си отиде в началото на декември на 103 години. Той бе известен като най-стария музикант в света - виж как изнасяше концерти със своето укулеле дори след като навърши вековна възраст.

В самия край на годината се разделихме завинаги с още три обичани личности: актьора от Народния театър Велко Кънев, популярен и с певческите си изяви в триото "НЛО" и тв предаването "Клуб НЛО", "босоногата дива от Кабо Верде" - 70-годишната Сезария Евора, пяла на концерти и у нас, и бургаския блусмен Пламен Ставрев, поет, преводач и бард.