Въоръжена група щурмува и завзе полицейски участък в арменската столица, поставяйки искания за освобождаване на опозиционен лидер. Техни поддръжници пък пуснаха мълвата за военен преврат.

На фона на събитията в Турция в съседната ѝ Армения също има вълнения и насилие. Вчера въоръжена група щурмува и завзе полицейски участък. При нападението е убит един полицай, а двама са ранени. 

Нападението е станало рано сутринта. Група от около 30 въоръжени мъже нахлули с камион в полицейския участък. В последвалата престрелка един служител на управлението на реда е убит, двама са пострадали. 

Единият от пострадалите е бил в тежко състояние и похитителите са разрешили лекари да го изведат към болница, където е бил опериран по спешност. Има и ранен сред нападателите. Към момента нападателите държат за заложници пет души. 

Тяхното искане е да бъде освободен един от опозиционните лидери в страната - Жирайр Сефилян - бивш военен командир, арестуван през юни тази година за притежание на незаконно оръжие и подготвян преврат. 

Според обвиненията срещу Сефилян той е планирал въоръжени нападения за завземане на сгради и телекомуникации, включително телевизионната кула на Ереван. Членовете на групата планирали престъпни действия след априлското изостряне на карабахския конфликт.

Бунтовниците искат оставка на правителството на Армения.

Фалшива тревога за военен преврат

Малко след атаката вчера в социалните мрежи симпатизанти на нападателите започнаха да публикуват информации за държавен преврат. Скоро след това обаче спецслужбите на Армения опровергаха твърднията за "въстание" в Ереван. В разпространеното изявление на Службата за национална безопасност те обобщават ситуацията така: 

"Днес сутринта група въоръжени лица проникна на територията на патрулно-постовата служба на полицията в Армения и под заплаха от насилие държи като заложници намиращите се там хора, се казва в изявлението. - Едновременно техните привърженици периодически разпространяват през средствата за масова информация и социалните мрежи дезинформация за началото на въоръжено въстание, окупиране на сгради и институции. С въоръжените лица в момента се водят преговори "да се предадат мирно на властите в Армения", се казва в изявлението на спецслужбите.

Кой е Жирайр Сефилян?

Zhirair sefilyan

Жирайр Сефилян е бивш военен командир, участник в конфликта в Нагорни Карабах, който в момента е лидер на радикалния опозиционен Фронт за обществено спасение "Нова Армения". 

Обвиненията срещу него са за "незаконно придобиване, притежаване, съхраняване, превозване или носене на оръжие, боеприпаси, взривни вещества или взривни устройства, извършено от група организирани лица". Сефилян отказа да дава показания.

Това не е първият арест на Сефилян. През 2006 г. той отново бе задържан, като тогава обвиненията срещу него бяха в публично призоваване за насилствена смяна на конституционния ред и осъден за незаконно притежание на оръжие на година и половина. Той бе пуснат на свобода през 2008 г., след излежаването на присъдата. 

На 7 април 2015-та Сефилян отново е арестуван, заедно с четирима други лидери на оглавявяната от тях организация "Учредителен парламент", заподозрени, че са подготвяли масови безредици, но след месец отново бе освободен. И така до последния му арест през юни 2016 г.

Сефилян е сред малцината арменски политици, които настояват за закриването на руската военна база в Гюмри. Според него тя е "проводник на руските интереси в Южен Кавказ", отбелязва "Взгляд" в анализ по темата.

Какво искат от "Нова Армения"?

Искането на "Нова Армения" е смяна на властта в Армения. През октомври 2015 г. те обявиха, че "започва процес на гражданско неподчинение", който да доведе именно до това.

Тогава Сефилян обяви, че взимането на властта посредством избори е невъзможно, това може да стане само чрез народно въстание. По думите му, движението "няма намерение да отстъпва и за реализация на целите си е готово да стигне до края". 

В случай, че властите посмеят да упражнят насилие към народа, излязъл на мирна борба, трябва да получат адекватен отговор от всички нас", каза Сефилян тогава.

На свой ред зм.-председателят на опозиционната партия "Наследство" Армен Мартиросян обяви, че след "смяната на властта" "Нова Армения" ще сформира "Правителство на народното доверие". "До провеждането на предсрочни президентски и парламентарни избори това правителство ще поддържа стабилността в страната", заяви той. По думите му, опозицията в страната се е сплотила около една цел. Друг представител на опозицията - един от ръководителите на протестното движение "Надигай се, Армения!" Андреас Гукасян съобщил, че "обществеността ще се възползва от правото на гражданско неподчинение и до, и след референдума за конституционните реформи".

Властта в Армения тогава изобщо не реагира на тези изявления на опозицията.

Източник: ТАСС, "Клуб Z", РИА Новости