Kedi на режисьорката Джейда Торун ни запознава с няколко от най-популярните четириноги жители на турския мегаполис

Истанбул, заедно с Рим, е сред градовете, където котките са туристическа забележителност. Документалният филм Kedi на режисьорката Джейда Торун проследява житейските истории на седем такива обитатели на турския мегаполис - и на хората, които се грижат за тях.

От екипа избрали героите си сред най-известните писани във всеки район, като от първоначално "прослушаните" 35 заснели 19, а в готовия филм влезли седем: Сари, Бенгю, Аслан, Психопат, Дениз, Гамсиз и Думан.

Виж още: Най-известните рижави котки

Според режисьорката уникалното при уличните котки в Истанбул, че четириногите се чувстват комфортно в компанията на хората:

"Когато седнете на пейка, поне една ще дойде да се настани в скута ви - нещо, което може да очаквате от собствената си котка, но не и навън. Но в този град котките нямат проблем да завържат краткотрайна връзка с непознати. Нямат против да ги помилвате, но най-обичат да си седят на коленете и да мъркат."

Повечето котки в Истанбул са потомци на корабните питомци, които слизали на брега преди хиляди години, когато градът носел друго име и бил сред най-големите търговски пристанища на древния свят.

Виж още: Селото на 100-те котки

Сега котешката популация там е толкова многобройна, че някои я сравняват със свещените крави в Индия. А Торун напомня, че са описани и много котешки случки с пророка Мохамед.

Филмът й е известен и с англоезичното заглавие Nine Lives - Cats in Istanbul (Девет живота: Котките в Истанбул).