От НСО обвиниха семейството в рисково поведение на пътя и не споменаха нищо за огнестрелно оръжие

Кортеж на Националната служба за охрана (НСО) е засякъл пловдивско семейство на магистрала "Тракия", a oхранителите показали автомат на семейството. Това твърдят Коста Костов и съпругата му Гергана от Пловдив, които били засечени от кортежа на НСО.

По думите на съпруга Коста те се прибирали от морето с две коли, като първата пътували жената и 3-годишната им дъщеря, а във втората съпругът. Край Стара Загора на километър и половина зад тях се появил кортеж на НСО с включени сирени.

Произшествието

Мъжът предупредил жена си да се прибере, за да направи път на кортежа. В този момент обаче ТИР-а изскача на пътното платно и засича колата, в която се намирали Гергана и дъщеря ѝ. Тя изпреварва бавно ТИР-а, но забавя кортежа. Според Коста, колите на НСО засекли съпругата му и я избутали до аварийната лента.

"Избутаха я, а на мен ми падна пердето- това си е точната дума. В момента, в който се опитах да се изравня с ескортиращата кола, бях засечен. Нормално, това явно е в правилата. За да демонстрират показност, те отвориха прозореца и извадиха автомат. Не беше насочен към мен, но показаха автомат. Аз просто исках да ми обяснят какво сме направили", разказва мъжът.

"Тя е опитен шофьор и благодарение на това оцеляха. Но ако е някой друг и не стане? Това, което видях днес в България, може да се види само в Африка", казва още Коста.

Семейството се обадило на тел. 112, за да съобщи за случилото се, но от полицията им отговорили, че не е в юрисдикцията им да спират ескорт на НСО.

Виж още: Над 37 хил. нарушения са засекли камерите на КАТ само за месец

Позицията на НСО

По-късно от НСО излязоха с официална позиция за случилото се. Според становището на НСО семейството е създавало предпоставки за произшествие. По думите им оперативният работник "свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа". Мъжът обаче разказва, че ясно е видял автомата, който му е бил показан няколко пъти.

Ето и цялото становище на НСО по случая:

"На 20 юли 2015 г. около 17.30 ч. на автомагистрала "Тракия" кортеж на НСО с охранявано от НСО лице се е движел с разрешената в пътния участък скорост в посока София.

Съгласно разпоредбите на Закона за движение по пътищата автомобилите при движение са подавали едновременно светлинен сигнал с проблясваща синя и червена светлина и специален звуков сигнал. /чл. 91 ал. 1/.

В района на 170-ти км автомобилите са застигнали два леки коли - "БМВ", което се движело зад „Пежо”. И двата автомобила са се движели зад тежкотоварен автомобил. При опит кортежът да изпревари първия пред него автомобил, „БМВ”-то предприело внезапна маневра за изпреварване, без да подаде необходимата за това светлинна сигнализация, съгласно чл. 42 от ЗДвП. Водачът на "Пежо"-то също започнал маневра за изпреварване, неспазвайки разпоредбите на закона. И двамата водачи категорично са нарушили императивния характер на чл. 104 ал. 1, който гласи: 

"При приближаване на моторно превозно средство със специален режим на движение водачите на останалите пътни превозни средства са длъжни да освободят достатъчно място на пътното платно, а при необходимост и да спрат, за да осигурят безпрепятствено преминаване както на сигнализиращото, така и на съпровожданите от него превозни средства."

С поведението си на пътя, водачите на "БМВ"-то и "Пежо"-то са създали предпоставки за пътнотранспортно произшествие.

С цел да го предотврати, кортежът е изчакал водачите да завършат маневрата си, след което е предприел изпреварване. Оперативният автомобил е извършил маневра за осигуряване на безопасно преминаване на основния автомобил.

Непосредствено след това л.а. "БМВ" застигнал кортежа и направил няколко рисковани маневри отдясно, отляво и през аварийната лента, с което отново създал предпоставка за ПТП. С цел да прекрати тези рисковани и незаконни действия на водача на БМВ-то, оперативният работник свалил стъклото и направил неколкократно знаци с ръка да намали скоростта и да се отдалечи от кортежа.

С действията си, водачът на БМВ-то е нарушил разпоредбите на чл. 104 ал.2, който гласи: "Забранено е на водачите на пътни превозни средства да се движат непосредствено зад превозните средства със специален режим на движение или зад придружаваните от тях автомобили"."

Източник: OFFnews, 24 часа