Шумен рожден ден с чалга възмути пловдивчани, но всичко се оказва законно - според ценоразписа: 2400 лв.

Над 100 чуждестранни туристи от цял свят не успяха да видят една от най-големите пловдивски забележителности в събота, тъй като на обектът се подготвял за частно парти. Античният театър бил заключен, а към сцената нямало видимост заради опънати бели платна, съобщи местният сайт "Под тепето".

Гостите на града били участници в международната олимпиада по лингвистика, на която Благоевград беше домакин от 20 до 24 юли.

Виж още: Пловдив е сред 10-те най-стари градове на света

Вечерта - по-точно в нощта срещу неделя - десетки хиляди пловдивчани слушали до малките часове наздравици, които се редували с хитовете на Глория и Васил Найденов. Собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов празнувал 50-годишен юбилей. Частното тържество било организирано на мястото, което е емблема на града - Античния римски театър.

Въпреки многобройните сигнали за нарушаване на обществения ред, които били подавани от пловдивчани, полицията не е наложила никакви санкции, съобщават местните медии. След 1,30 ч. екип на "Под тепето" отишъл на място в районното.

"Да, чуваме. Имахме сигнали, вече бяхме на място. Но имат разрешение от общината. И на нас не ни харесва, но нищо не можем да направим", отговорили полицаите на запитване от "Под тепето".

Виж още: Пловдив сред Топ 10 градовете в света за 2015 г.

Античният театър се стопанисва от общинския институт "Старинен Пловдив", чийто директор Амелия Гешева потвърждава за издаденото разрешително. То било за "фирмена презентация и концерт с благотворителна цел, който да приключи до 23 ч."

От това лято Античният театър се отдава под наем от "Старинен Пловдив" по силата на решение на Общинския съвет от 21 май, в което са описани тарифите за наемане на исторически обекти.

Ето ценоразписа за Античния театър (без ДДС):

- За провеждане на мероприятия -  2400 лева на ден

- За репетиции или изграждане на сценични декори 1200 лева на ден

- За провеждане на мероприятия от държавни културни институти - 720 лева на ден

- За репетиции или изграждане на сценични декори от държавни културни институти - 360 лева на ден

- За провеждане на ритуали по сключване на граждански брак - 1000 лева

Рожденият ден на Самуилов е таксуван като "мероприятие". Това понятие не е дефинирано в общинската наредба и на практика всеки може да наеме Античния театър за каквото си пожелае. Курбан, войнишко изпращане, защо не и сюнет, отбелязва "Клуб Z". 

Водещ на тържеството бил Драго Чая, а програмата включвала още "Акага", Силвия Кацарова, струнен квартет. Сред поканените имало баровци от цялата страна и Трихълмието гъмжало от частни охранители.

През март община Пловдив реши да изисква дипломи от уличните музиканти. Градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019 г. 

Видео: Концерт на ФСБ в Античния театър

Източник: ClubZ.bg; PodTepeto.com