Тв поредицата "Най-натоварената железопътна линия в света" отвежда зрителите в индийския мегаполис Мумбай (видео)

Задавали ли сте си въпроса колко души на ден могат да използват един влак? Отговор на този въпрос дава поредицата "Най-натоварената железопътна линия в света", която започва по Viasat Explore в неделя, 24 април, от 18,35 часа.

Всеки ден по крайградската мрежа на Мумбай пътуват 8 млн. пътници. Влаковете са най-гъсто натоварените на планетата - до 14 души на квадратен метър. Това ги прави двойно по-претъпкани от европейските влакове в час пик.

Робърт посещава голяма градска ремонтна база, Анита проверява дали пътуването по улиците на Мумбай е по-лесно, отколкото с влак. Дан използва новопостроеното метро в града, а Джон Сарджънт е в Западните Гхати, разкривайки как е изградена линията, свързваща Мумбай с южната част на Индия.

Водещите използват и планинския парен локомотив в Дарджилинг, а освен това се присъединяват към пътниците на дълги разстояния в спален вагон из Индия.

Екипът от контролния пункт на железопътната мрежа разкрива тайните на системата за управление, която планира безопасните маршрути на 1500 влака дневно през гаровия комплекс. Зрителите надникват още в кабината на машинистите, пералнята, която обработва 25 хил. спални чаршафа всеки ден, и ремонтната база от 86 акра, където се извършва основен ремонт на 3000 вагона годишно.

Първият епизод обаче е посветен на това как Анита, Дан и Робърт пробват да се качат на влак в час пик... заедно с още 5000 души.

За жените впрочем са осигурени отделни влакове - нововъведение отпреди няколко години с цел по-голяма безопасност и комфорт на пътуващите. Дотогава в композициите имало само "дамски вагони", но след като броят на работещите жени нараснал, местата там станали недостатъчни, обясняват Би Би Си, които са продуценти на епизодите.

Източник: Viasat Explore