За 50 работни дни служебният кабинет "Близнашки" се превърна в правителство на кадруването

Професорът уволни десетки висши чиновници от министерства и агенции, освободи 17 от 28-те областни управители и назначи "експерти" от редиците на протестиращите, както и партийни кадри, свързани с реформаторите.

Чистка в администрацията

Над 400 промени в ръководните структури на министерствата от встъпването си в длъжност на 6 август до 15 октомври е извършило правителството на конституционалиста Близнашки. Това става ясно от справка на Министерския съвет, с която в."Преса" разполага. Тя била поръчана от премиера Близнашки. С нея той искал да докаже, че не е направил "чистка" в администрацията, както се твърди.

Данните сочат, че са освободени 218 държавни служители, а назначенията (включително преназначенията на други длъжности) са 199. Тези бройки не включват смените в политическите кабинети. Всяка нова власт по традиция слага свои хора на тези ключови позиции, но посягането на администрацията не се приема като добър знак

Нови лица в стратегическите агенции

Служебният кабинет ударно подмени лицата и в най-стратегическите агенции - пътищата, горите, митниците и аквакултурите.

Най-много са извършените промени в Министерството на земеделието и храните - общо 90 служители са освободени и назначени на длъжност. Сменени бяха шефовете на Държавен фонд "Земеделие", на Агенцията по горите и Агенцията по рибарство и аквакултури.

Рокади

От структурите на Министерството на регионалното развитие са си тръгнали 78 души, като 37 от тях са работили в търговските дружества. В Министерството на икономиката и енергетиката са извършени 53 промени.

Рокадите не подминаха и ръководствата на ключови предприятия в транспорта като БДЖ, "Летище София", "Български пощи", "Пристанищна инфраструктура", "Ръководство въздушно движение".

За сравнение

Служебният кабинет на Марин Райков направи минимални размествания. По време на кабинета "Инджова" (октомври 1994 - януари 1995 г.) също не са правени чистки.