Кои са най-популярните начини собствениците на ресторанти фино да изстискат повече от мъчно заработените ни пари?

На всеки му се е случвало да плати в заведение повече, отколкото е очаквал. С времето се научаваме какво да избягваме, но понякога попадаме в клопката на ресторантската надценка. Кои са най-популярните начини собствениците на ресторанти да изстискат повече от мъчно заработените ни пари?

Виното

Не е тайна, че ресторантите продават виното по-скъпо, отколкото в магазините. Надценка до 300%, т.е. да плащате бутилката вино двойно на цената в магазина, е в рамките на нормалното. Къде са малките уловки? Не бихте поръчали най-евтината бутилка в менюто, нали? Просто не сте от тези хора. И какво правите?

Поръчвате следващото по цена вино от листата. Нито е най-евтиното, нито е толкова по-скъпо в сравнение с другите, така че сте уцелили златната среда? Онези, които са изготвили винената листа, знаят как да ви накажат и слагат най-голямата надценка на второто вино, което е веднага след най-евтиното.

Nay golyama e nadtsenkata e pri vtoroto sled nay evtinoto vino

Не се страхувайте да поръчате най-евтината бутилка от менюто (не го бъркайте с непоносимото "домашно" вино, което се сервира на чаша). Обикновено най-евтиното вино е доста приятно.

Чаша или бутилка

По правило виното в чашата е около 1/4 от обема на бутилката и по правило е с доста по-висока надценка. Затова ако знаете, че ще бъдат поръчани поне три чаши от едно и също вино, тогава купувайте бутилка.

Майк Питърсън, винен дегустатор, съветва да избягваме и виното на заведението. Въпреки че това са най-евтините чаши вино, надценката е огромна. Не е никак рядко в ресторант да ви вземат за една чаша толкова, колкото те са платили за цяла бутилка. Въпреки огромната надценка, качеството на това вино е по-ниско и в производството му не е инвестирана никаква мисъл. Единствената цел е бил маржът на печалбата. Не си струва да харчите парите си за това.

А ако наистина искате да покажете, че сте познавачи, донесете си любимата бутилка вино от къщи и платете таксата за внасянето й в заведението.

Voda s limon

Водата

Всички знаем, че бутилираната вода в заведенията и баровете е страшно надценена. Въпреки това поръчваме, без да се замисляме. По-добре попитайте сервитьора дали чешмите в заведението имат филтриращи системи. Ако отговорът е положителен, просто поръчайте кана чешмяна вода. Няма да изглеждате глупаво. Даже ще сте тренди, понеже се отказвате от пластмасовата бутилка.

Разбира се има и места, където  ви носят вода и хляб, без да сте ги поръчали, още със сядането на масата, а после виждате, че са ви ги таксували. Обикновено това е мотивирано като такса "обслужване". В този случай не можете да направите нищо. Остава кофти чувство.

Алкохол от нисък клас

Мислите си, че минавате тънко, като поръчвате по-нискокачествен алкохол? Лъжете се, надценката на тези напитки обикновено е по-висока и имаме съотношение цена-качество, което не работи във ваша полза, нито в полза на черния ви дроб. По-добре платете малко повече за утвърден производител, който ще ви предложи пречистен дестилат.

Plata sandvichi

Плато мезета, брускети, сандвичи

Понякога тези предложения са аранжирани майсторски, но и добрата аранжировка не прикрива факта, че ви предлагат чиния с остатъци (можете да се надявате, че не са от недоядените порции на предишни клиенти).

По-добре не поръчвайте плато мезета с идеята, че така ще опитате всичко. Същото се отнася и за различните комбинации брускети и сандвичи. Това е добър начин ресторантът да вземе много пари за хляб, кетчуп и подправки.

Пикантно суши

Не бива да го поръчвате по същата причина, по която не си купувате подправено месо от супермаркета. Пикантните подправки са там, за да маскират нещо във вкуса. Месото не е непременно развалено, но не е прясно. Обилното ръсене с топинг и подправки е последният начин да бъде продадено. Не бъдете този, който ще се хване на уловката.

Панирани калмари

Съотношението между калмари и панировка е сравнимо със съотношението между спорт и реклами в последните секунди на важен мач.

Плащате почти изцяло за панировка, която обикновено после се отчупва, пада и се рони.

Източник: Goodlife, Клуб Z