В Комисията за защита на личните данни са постъпили 64 сигнала за откраднати подписи от партии, комитети и коалиции

64 вече са подадените сигнали на гражданите към Комисията за защита на личните данни за това, че подписите им са в списъци за подкрепа на партия, комитет или коалиция без тяхното желание.

Това съобщи пред "Фокус" председателят на Комисията Венцислав Караджов.

Санкциите за нарушителите са от 500 до 100 000 лева, а хората вече могат да подават жалби и до МВР срещу конкретните извършители, обясни Караджов.

"Тази година бяха променени формите за събиране на подписи в т. нар. списъци. Отдолу, на всеки списък се идентифицира лицето, което е събрало подписа на гражданина. Тоест на списъка ще бъде изписано името и ЕГН-то на човека, който твърди, че е събрал подписите. Срещу него жалещият се гражданин вече може да заведе жалба и в полицията или в Прокуратурата, която ще бъде разгледана", обясни Венцислав Караджов.

Той увери, че сигналите към Комисията за защита на личните данни със сигурност ще бъдат разгледани, стремежът на ведомството е това да стане до месец след подаването им.

В подписките на партии и инициативни комитети са използвани личните данни на хора, които твърдят, че никога не са давали съгласието си и не са се подписвали в подкрепа на която и да е партия, съобщава Нова телевизия.

За да бъде регистрирана една партия или инициативен комитет, трябва да събере 2500 подписа. Всеки може да провери на сайта на ЦИК дали името му фигурира в някой от тези списъци.

За трети поредни избори, обаче не един и двама се откриват там, където твърдят, че не са се записвали. Само за няколко часа около 10 души се оплакаха в социалните мрежи, че личните им данни са били откраднати и използвани без разрешението им. Не знаят и как някой се е добрал до тях. Трима мъже от Разградско с изненада са установили, че подкрепят партията на Митьо Пищова. 

Виж още: Как да проверим дали някоя партия е злоупотребила с личните ни данни

Докато той признава за възможни един-два неверни подписа, останалите обвинени в кражба на лични данни категорично отричат това да е вярно. Така например хората на Жорж Ганчев от Христиан-социалния съюз върнаха обвиненията и заявиха, че това е "ария на клеветата" и става дума за инцидент.

Нестор Мильов, в чиито списък се открива друга жена, пък обясни, че няма представа как точно името й се е озовало там. Сега обаче ще трябва да обясняват пред компетентните органи как точно са станали грешките.

От тази година ЦИК въведе задължение под всяка подписка да стоят личните данни и подписа на човека, който я е съставял. Така за компетентните органи би трябвало да е далеч по-лесно да стигнат до нарушителя.

Източник: Агенция "Фокус", Нова телевизия