Според поредното научно изследване по темата

Учени изчислиха през кой период от връзката двамата партньори не се уморяват да правят секс - и кога настъпва рутината. 

В проучването, поместено в научния журнал "Архиви на сексуалното поведение" (Archives of Sexual Behavior), са участвали близо 3000 двойки на възраст от 25 до 41 години, които са наблюдавани в продължение на три години. 

Веднъж годишно им били задавани въпроси като "Колко удовлетворени сте от сексуалния си живот?" и "Колко често правите секс?".

След като отчели фактори като възраст, пол и продължителност на взаимоотношенията, учените установили, че повечето отговори сочат втората половина от първата година на връзката като най-задоволителна в сексуално отношение.

След първата година обаче това задоволство рязко намалява.

Защо този "еротичен период" трае между шест и 12 месеца? Според авторите на проучването именно през това време партньорите опознават сексуалните желания на другия - и се съобразяват с тях. 

Видео: 22 вида секс според Бруно Бодзето

Струва си да се отбележи, че съвместното съжителство или бракът не влияят върху задоволството на двойките от сексуалното им общуване. Напротив - установено било, че периодът, през който се опитват да заченат или очакват дете, им действа стимулиращо.

Друг от изводите е, че най-доволни са двойките, които не се лишават от "интимна комуникация" - тя оказва "значително позитивно влияние" върху техния сексуален живот, независимо от честотата на ласките им. 

Виж още: Какво в секса издава, че имате дълга връзка

Източник: Women's Health