За разлика от много други по-големи политици, които предпочитат колело и обществен транспорт

Все повече политици демонстрират, че пътуването с колело и градски транспорт има своите предимства.

На колело и с обществен транспорт

Така например кметът на Лондон Борис Джонсън може да бъде засечен да кара колело в компанията на актьора и бивш губернатор на щата Калифорния Арнолд Шварценегер. Любител на велосипедите е и бившият кмет на Джакарта и настоящ президент на Индониезия Джоко Уидодо.

На колело може да бъде видян и кметът на Рим Игнацио Марино, а градоначалникът на Мадрид Ана Ботела се вози в автобуса. Вече споменатитят Борис Джонсън пък често използва метрото, за да стигне до работа.

В България пример за подобни инициативи са служебният министър на културата в кабинета на Марин Райков, актьор Владимир Пенев, а наскоро няколко депутати уредиха да има стоянка за велосипеди край парламента. Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и неговият колега в блока Петър Славов пък често могат да бъдат засечени в градския транспорт.

Малки общини с големи коли

Същевременно обаче кметовете на знайни и незнайни общини като Руен, Хитрино, Върбица, Венец, Никола Козлево, Исперих, Каолиново, Девня се возят в служебни автомобили на стойност стотици хиляди левове, взети от парите на данъкоплатците и то още в първата година на мандатите им. И въпре че са служебни, ги ползват като частни, показва репортаж на Нова телевизия.

Така например кметът на Хитрино (с население 6000 души) се придвижва с автомобил за 110 хил. лв., кметът на Върбица - с кола за 100 хил. лв., на община Руен - за 110 хил. лв., а на община Венец (7000 души) - 139 хил. лв.

27-годишният кмет на община Никола Козлево си купува служебен автомобил "само" за 50 хил. лв. за кола втора употреба, на Исперих - за 70 хил., на Каолиново - за 70 хил. лв. В Девня пък от парите на данъкоплатците са дадени 110 хил. лв. за закупуването на служебен джип за кмета.

Виж още: Кметът на Пазарджик отглежда краставици в "селска къща" за 1,5 млн. лв.

Изпъква и случаят с градоначалника на Балчик Николай Ангелов, който се вози в лимузина за 150 хил. лева. Мотивът му, за да я купи е, че за по-малко пари такъв автомобил няма, а общината имала нужда от представителен автомобил. И по собствените му думи, въобще не смята, че в това има нещо неморално.

Източник: Нова телевизия