В навечерието на местните избори Емил Кабаиванов, който през 2012-2013 г. беше и лидер на СДС, ще отговаря за умишлена безстопанственост

След четвъртото му призоваване кметът на Карлово вече е привлечен към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост, съобщиха от прокуратурата. Градоначалникът Емил Кабаиванов ще отговаря, че в продължение на година през втория си мандат (от 24 април 2013 г.) е разпилял поверено му имущество на стойност 22 849 лева.

Става дума за плащания по невъзникнали трудови правоотношения с трима негови близки познати, които лично той поканил да се водят на работа и да получават средства по европроект за градската пречиствателна станция и канализационната мрежа. Реално обаче те не извършвали каквато и да било дейност. Подобна била ситуацията и с още петима служители, а разследването в тази насока продължава.

Въпреки че бил надлежно призован и имал възможност да организира защитата си, днес Кабаиванов отново се явил без адвокат, разчитайки да предотврати привличането си в качеството на обвиняем, смятат от държавното обвинение. Наложена му е мярка за неотклонение е "парична гаранция" в размер 5000 лева.

Разпространените през последната седмица от обвиняемия Кабаиванов твърдения могат да бъдат определени единствено като умишлени спекулации с цел да се настрои общественото мнение, смятат от прокуратурата. Оттам уверяват, че разследването се е водило в продължение на година и три месеца, а не "едва няколко месеца".

Всички разпитани по делото са заявили, че действително са получавали пари без основание, с което той е бил наясно. В хода на производството част от свидетелите са се отрекли от първоначалните си лъжливи показания, дадени под давление на общинското ръководство.

Действително за него би било удобно да избегне наказателна отговорност, придобивайки имунитет като кандидат-кмет, което обяснява и твърденията му, че в момента се бърза с повдигането на обвинения, допълват от прокуратурата. Кабаиванов е кмет на Карлово от 2003 до 2007 г. и от 2011 г. насам, а през 2012-2013 г. беше и лидер на СДС, една от партиите в Реформаторския блок.

Според държавното обвинение многократното му призоваване в рамките на кратък период от време е било обусловено единствено от неговото недобросъвестно процесуално поведение, за причина на което той сочи здравословното си състояние. Участието в наказателно производство обаче не крие риск за здравето и живота му, показала медицинската експертиза.

Източник: Прокуратура на Република България