С изложбата "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство" (15 април-28 май) във "Виваком Art Hall" започва второто издание на международния фестивал Sofia Contemporary.

Това е първата пътуваща експозиция на китайско съвременно изкуство, която гостува в Източна Европа, а от днес до края на май София е първата спирка от обиколката й из нашия континент.

Кураторът на изложбата Син Донг Ченг е подбрал произведения на 22 от най-добрите съвременни китайски творци в различни жанрове - живопис, скулптура, видео, фотография и инсталация.

Експозицията има за цел да представи различен поглед върху изкуството на Изтока, като същевременно задава и въпроси за личностната идентичност, социалната ирония, връзката между традиционното и модерното.

Джун Бяо, "Мир", 2002 г.

Освен куратора, за откриването на изложбата у нас дойдоха и четирима oт представените в нея артисти: Сюе Сун, Джун Бяо, Ли Дзи и Гао Ю.

Творбите им излизат извън рамките на традиционните художествени изразни средства, отразявайки новата същност на китайското общество и процеса на неговата трансформация през последните години, обясняват организаторите. 

В изложбата се усеща влиянието на социалните и политическите промени в китайското общество през последните десетилетия, както и досегът на китайските артисти до изкуството на Запада. 

На тези теми кураторът Син Донг Ченг ще изнесе лекция на 18 април от 18 ч. във "Виваком Art Hall". Входът е свободен.

Фестивалът за съвременно изкуство Sofia Contemporary 2013 продължава от 19 април до 12 май под мотото "Близо, по-близо, заедно"

Гостуването на изложбата "Нови гледни точки в китайското съвременно изкуство" е част от инициативата на "Виваком Art Hall" за представяне на значимо азиатското изкуство тази пролет. Сезонът беше открит с експозицията на традиционна корейска живопис "Цветовете на Корея" на Анна Ким, която беше представена в началото на април.

Виж още: Срещи с корейската култура