Акция "Зима" следи за цялостната техническа изправност на автомобила

От днес КАТ започва да налага глоби за неизрядните шофьори, които не са подготвили колите си за зимата. Това е втора фаза на ежегодната акция на пътната полиция "Зима".

Пътните полицаи проверяват за изправността на светлините, чистачките, гумите, както и парното в колите. Шофьорите имаха близо месец гратисен период от старта на акцията, в който да подготвят колите си, без да бъдат наказвани.

Проверки не само за гумите

Освен гумите от КАТ проверяват също така чистачките, фаровете и като цяло техническата изправност на автомобилите.

Полицаите ще спират едновременно до 15 коли. Основно ще се следи за неработещи чистачки, изгорели крушки на фаровете, неизправни отоплителни системи в купето и на прозорците, гуми с изтрит грайфер.

Виж още: Как да подготвим колата си за зимата

Сега при технически проблем ще бъдат санкционирани с глоби от 20 до 50 лв., а при по-тежки случаи санкцията може да е 150 лв. При сериозни неизправности автомобилът ще се спира от движение до отстраняване на проблемите.

В момента няма законово изискване през студените месеци да се кара със зимни гуми, така че се мери само дълбочина на грайфера, който трябва да е над 1,6 мм. Очаква се обаче до края на годината парламентът да приеме изискване зимните гуми да са задължителни при сняг, лед или трайно ниски температури.