Предложението за забрана на фереджетата вече е внесено и в Столичния общински съвет

След Пазарджик и Стара Загора сега и в София има предложение за забрана на бурките "или друг вид подобни дрехи, които закриват или пречат да се разпознава лицето". Идеята идва от общинските съветници от "Патриоти за София".

В Столичния общински съвет вече има внесено искане за официално ограничение носенето на фереджета на територията на София.

Карлос Контрера от ВМРО посочи, че в доклада е записана и забрана да се раздават религиозни агитационни материали на публични места в столицата.

"Това е само част от предложените промени. Очевидно общественото внимание е насочено точно към текста, който забранява покриването на лицето на публични места. Идеята, която сме предложили, е взаимствана от нормативни разрешения, които и в момента действат в Белгия и Франция", коментира пред Нова телевизия той.

По отношение на санкциите патриотите предлагат глоба от 100 до 500 лв. при първо нарушение, а при повторно - до 1000 лв. 

От ВМРО очакват подкрепа и от останалите партии в столичния общински съвет, а предложението ще влезе за разглеждане най-рано през юни.

Реакциите на предложението са двустранни

Текстът, внесен от ВМРО за забрана на бурките в София, може да постави в нарушение хора с очила, шапка и шал, защото лицето им не се вижда добре. Това заяви общинският съветник от "Глас народен" Венцислав Мицов по Би Ти Ви. 

Мицов напомни, че в европейските държави, в които се налага забрана за забулване на обществени места, това става със закон, а е странно бурките да се считат за проблем на София. 

Виж още: Ще забранят ли бурките?

По думите на общинския съветник от ВМРО Димитър Антонов обаче бурки могат да се видят около незаконен мюсюлмански храм в кв. "Люлин". Според него носенето на фереджета в България е културно противопоставяне и провокация.

В Столичната община активно работим по въпросите, свързани със сигурността, каза общинският съветник от ГЕРБ Ботьо Ботев. Той допълни, че се подготвя нова наредба за обществения ред в София. 

Карлос Контрера пък защити предложението си от напатките, като заяви, че то е съобразено със Закона за събранията, митингите, манифестациите и то няма да засегне кукери, маскирани по време на карнавали хора, както и футболните фенове. 

 

Източник: "Дарик", Би Ти Ви, Нова телевизия