Късометражният филм на Горан Дукич, представен на фестивала Сънданс 2013, е създаден по едноименния разказ на Етгар Керет от сборника "Изведнъж на вратата се чука", който се издава у нас в превод на Милена Варзоновцева.

Филмът е дублиран на български със специалното разрешение на автора, а го представя самият писател, който ни гостува за четвърти път по покана на изд. "Жанет 45" по повод излизането на поредния сборник с негови разкази у нас.

Премиерата в София е тази сряда, 16 април, от 19 ч. в Съюза на архитектите (ул. "Кракра" 11), а в Пловдив - на 17 април от 18,30 ч. в Културния център на Радио Пловдив (ул. "Дондуков" 2).

Горан Дукич е режисьор и на култовия Wristcutters: A Love Story (2006) по повестта на Етгар Керет "Щастливите лагерници на Кнелер", която влиза в първата му книга, издадена у нас - "Автобусният шофьор, който искаше да бъде Бог". На български писателят е познат още със сборниците "Момичето на хладилника" и "Асамтой".

"Изведнъж на вратата се чука", която излезе на иврит след близо осем години затишие и стана най-продаваната книга на 2012 г. в Израел, включва 38 разказа. В тях един мъж е захвърлен от двойка непознати обратно в детството си, втори доброволно прескача в света на своите лъжи, трети се представя за четвърти, пети и шести, за да участва възможно най-наситено в собствения си живот...

Героите на Керет се превръщат в мислещи плодове,

разговарят със златни рибки, пишат разкази в разказа, буквално излизат от кожата си, спорят лично с Бог. 

Етгар Керет (EtgarKeret.com) е роден през 1967 г. в семейство на оцелели от Холокоста. По собствените си думи е "повече евреин, отколкото израелец", но за нищо не би разменил живота си в Тел Авив. Публикува дебюта си "Тръби" (1992) едва 25-годишен и така определя бъдещото си поприще - като един от най-обичаните автори на съвременна кратка проза.

"Учил съм се от Кафка, Вонегът, Кортасар - казва Керет, - но най-много са ми повлияли моите родители поляци. Бих нарекъл писането си посттравматично: от семейството, от което произхождам, и от страната, където живея, съм натрупал достатъчно лудост и мъка за преработване..." 

Съавторството със съпругата му Шира Гефен включва детската книга "Безлунна нощ" (2005) и филма "Медузи", за чийто сценарий и режисура през 2007 г. получават "Златна камера" за дебют в Кан.

Двамата имат син - Лев, а в предговора за българските си читатели, озаглавен "Ококорената гледна точка", Етгар Керет споделя, че сборникът "Изведнъж на вратата се чука" е най-близък до сърцето му, защото е първият и засега единствен, който е написал като баща:

"Писателите обичат да оприличават книгите си на деца. Честно казано, така и не разбирах напълно това сравнение. Действително, в един разказ, както в едно дете, можеш да вложиш цялото си сърце и най-съкровените си желания, но от момента, в който излезе на бял свят, вече няма нужда да се грижиш за него или да се притесняваш.

Вярно, не е изключено хората да не го харесат или да го презрат, а ти дори неведнъж лично да се засегнеш, но за разлика от детето, самият разказ никога не би се обидил, разплакал или пък тръгнал да си отмъщава. Без значение колко тежка и язвителна е обидата, той си остава непокътнат и ненакърнен между кориците на новата ти книга.

С детето нещата са малко по-сложни

Разказът никога няма да изскочи изневиделица на улицата или да се пробва да глътне батерия. Нито пък ще му хрумне да се сприятели в училище с лошите хлапета и да пропуши в задния двор. И най-важното: разказът, дори и да те изненада, никога няма да ти се озъби и винаги ще те слуша внимателно. Та затова като баща на над 200 разказа и на един 8-годишен син, държа да отбележа, че да си баща на дете е доста по-сложно.

(...)

Бащинството е може би най-удивителното и най-трудното преживяване,

през което съм минавал. То те изпълва всяка сутрин с надежди и терзания и добавя към бойното поле на съществуването още десетки дребни, но затова пък важни и разтърсващи победи и поражения.

Родителската роля, ако наистина я уважаваш, те кара да преразгледаш и личността, и делата си от нова гледна точка - малко по-ниска и ококорена, - и да обясниш на себе си и на детето какъв е този непонятен свят, в който се движим, и защо си се хванал да вършиш в него всичките странни действия, които вършиш.

Повечето разкази в този сборник не се занимават пряко с родителството, но всички са писани от бащата на любопитно и обичано дете. Зад тях се крие опитът ми да обясня на сина си, а не по-малко и на себе си, защо е толкова трудно да си човек и защо, по дяволите, все пак си струва усилието."