Всеки иска нещо и предстоят тежки преговори за съставяне на правителство

Изборите минаха и политическите лидери започнаха коментарите си за евентуално следващо правителство. Партиите този път са много, много са и претенциите. Позициите се изясняват, стратегии се очертават и всички се готвят за тежки преговори, защото при липса на правителство - лошо.

Ето какво искат (обобщено от нас с няколко думи) партиите, за да участват в съставянето на правителство или като цяло в каква посока ще поеме политическата им формация:

ГЕРБ искат да управляват. По възможност сами. За тяхно съжаление няма как да стане, но ще търсят правителство на малцинството. Друго не можели да обещаят. Борисов пък поиска да порита мач и затова остави Цветанов да му води пресконференцията.

БСП пък не искат да управляват. Поне за момента. А и сега няма как. Михаил Миков завяи, че би върнал мандата, ако се падне на тях да съставят правителство. Защо - Защото разбира от математика.

ДПС поиска да може да агитира на турски. Ей така, след кампанията. Иначе те не пожелаха  нищо. Просто Местан заяви, че без тях правителство трудно може да се осъществи. И не отрече възможност за коалиция с ГЕРБ.

Реформаторите заявиха, че не искат правителство с министър-председател Бойко Борисов. Още преди бяха казали, че няма как да се коалират и с ДПС. Ако трябва да сме честни, реформаторите трудно се коалират и сами със себе си, така че това не е нещо ново за тях. Но иначе са за широка дясно-центристка коалиция.

"Патриотичният фронт" се обявиха за национално-отговорна коалиция. Но без ДПС.

"България без цензура" заявиха, че искат проевропейско правителство, без БСП и ДПС. По възможност с мандат на ГЕРБ.

Атака пък обявиха, че са трета сила, веднага след ГЕРБ и ДПС, защото всъщност другите формации били коалиции. Логика.

АБВ заявиха, че не искат дясно-центристко правителство, но пък биха помагали ако трябва. Само при условие, че една партия не участва - ДПС.