Строителното съоръжение рухна в четвъртък привечер върху бензиностанция на столичния бул. "Никола Вапцаров" (видео)

Най-вероятна причина за падането на строителен кран върху бензиностанция в София в четвъртък привечер е неправилна експлоатация (претоварване), която не е била съобразена с метеорологичните условия и по-точно силния вятър над града, коментира председателят на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) Стефан Цанков.

"Предварителният оглед показа, че кранът е в добро техническо състояние, монтиран е правилно. Операторът на съоръжението има нужната квалификация", посочи още той.

По инициатива на агенцията Столичната градска прокуратура е изискала всички документи, свързани с управлението на съоръжението.

Самият кран е с дистанционно управление (операторът му не е в него, а го управлява отстрани). Съоръжението пада върху бензиностанция в София около 18,30 ч.

По първоначална информация в момента на инцидента кранът пренасял материали с голяма площ, уточниха от ДАМТН.

Инцидентът, при който пострадаха две жени и операторът на крана, стана на бул. "Никола Вапцаров" в София при строежа на спортен комплекс към частно училище.

"Когато трябваше да пусна товара към земята, забелязах, че продължава да върви напред. Натиснах аварийния стоп, за малко намали, но продължи, след което се засили и отиде до края на стрелата, удари буферите и обърна крана", разказа от болницата пострадалият работник.

Едната жена вече е изписана, другите са настанени в неврохирургията на близката болница "Токуда" в стабилно състояние без опасност за живота.

Кранистът е с разкъсно контузна рана на едното ухо, без засягане на мозъчните структури. Жената е с класическо сътресение на главния мозък, с разкъсни рани по лицето и засягане на един шиен прешлен, но няма засягане на гръбначния мозък.

Първоначалната версия за човешка грешка очаква потвърждение в следващите дни.

Кулокранът има редица защити, които би следвало да възпрепятстват подобни произшествия, твърдят отговорниците на обекта. Главният изпълнител допусна, че причината е спонтанна техническа повреда, но беше категоричен, че по документи машината е технически изправна и ежемесечно са правени необходимите обследвания.

Той определи като несериозно твърдението на ДАМТН, че най-вероятната причина за инцидента е неправилна експлоатация.

Според очевидци, които живеят в близките блокове, кранът бил на тази строителна площадка от около година и половина.

Млада жена е загинала в необезопасена шахта на същия строеж през 2014 г., припомни Би Ти Ви.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия