След като възрастен мъж почина заради преливане на заразена кръв, на дневен ред идва въпросът какви са точно правилата за кръводаряване

След трагичния случай, в който възрастен мъж почина, защото му беше прелята заразена с малария кръв, на дневен ред се появява въпросът какви са правилата за кръводаряване и как се следи за тях.

"Всеки от нас работи за осигуряване на безопасни кръвни съставки на болните хора. Дарената кръв се диагностицира преди да бъде съхранена. От Националния център по трансфузионна хематология не може да излезе непроверена кръв", коментира пред Нова телевизия д-р Юлия Велева от Националния център по трансфузионна хематология.

"Всеки кръводарител трябва да попълни специална декларация-въпросник. В нея се съдържат въпроси, който да дадат информация дали дарителят е боледувал от жълтеница, малария, туберкулоза. Тази декларация е на български и на английски език за чужденците. Много е важно нашите лекари преди да допуснат някого да дарява кръв, да направи събеседване с дарителя по въпросите, които фигурират в декларацията. Разчитаме на искреността на дарителите при попълването на декларацията", добавя още д-р Велева.

Кой може да дарява кръв

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Така например един кръводарител трябва да тежи над 50 кг., за да бъде допуснат да дари кръв.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените - 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Преди кръвопреливане се попълва въпросник относно здравословното състояние на дарителя. Въпросите целят да изяснят дали той/тя е боледувал/а от някакви болести в скоро време, дали е приемал/а някакви лекарства (включително аспирин), дали страда от наследствени болести, дали е употребявал наркотици и т.н. 

Как да се подготвим за кръводаряването

Два-три дни преди акта на кръводаряване човек трябва да се храни редовно и разнообразно - това заздравява силите на организма и повишава качеството на кръвта. Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителя трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е процедурата по кръводаряване

Преди да бъде взета кръв от дарител, той/тя трябва да премине през два прегледа. Единият е предварително взимане на няколко капки кръв от пръста експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава.

Следващият преглед е разговор с лекар, който да установи дали психическото ви състояние е добро. След като се преминат тези два бързи прегледа, се пристъпва и към самото кръводаряване. 

Количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Сакът, в които тя се събира, има специален разтвор с обем 63 мл. Той подържа живота на кръвните клетки и благодарение на него кръвта и кръвните съставки запазват лечебните си качества в срок до 36 дни.

Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект.

Цялата процедура от регистрацията до края на вземането на кръв трае най-много 40 мин.

Бракувана кръв

Според отчетите на Националния център по трансфузионна хематология над 13 хил. литра кръв се бракуват всяка година заради съмнения в качеството ѝ.  В това число влизат не само болни доброволци, чиято дарена кръв не може да бъде преливана, но също и такива, които например са колабирали по време на процеса за взимане.

Източник: ncth.bg, Нова телевизия