Около 330 хил. души у нас попадат в групата на демотивираните - те не учат, не работят, не се осигуряват, но и не си търсят работа. Същевременно смятат, че държавата им е длъжна - да им осигури работа

Проучване на изследователски център "Тренд" по поръчка на фондация "Фридрих Еберт" показва, че около 330 хил. българи попадат в групата на т.нар. "демотивирани. Те не учат, не работят, не се осигуряват, но и не си търсят работа, но същевременно смятат, че държавата им е длъжна - да им осигури работа.

Средностатистическият демотивиран българин е млад - между 18 и 29 години, със средно образование и без квалификация. Мнозинството като него нямат личен месечен доход. Повече от половината разчитат на съпруг или съпруга, които да ги издържат.

Виж още: Проучване: Младите днес не работят само за пари

Над 80% от демотивираните са без работа повече от година, а някои от тях никога не са работили. Живеят основно по селата, където и възможностите за намиране на работа са ограничени. Случва се обаче и в градовете - като 32-годишния Борислав от Велико Търново, мъж в разцвета на силите си, който има три висши образования и е безработен от две години. 

Положението е повече от трагично, като през цялото това време абсолютно всички обяви за работа, на които съм попадал, отхвърлят да бъда приет да започна работа, споделя той пред БНТ.

Кандидатствал и в частния сектор, и в държавната администрации: "Там е шуробаджанащина и обикновено, като случайно се освободи някоя позиция, има човек, вече който чака, за да започне евентуално работа там."

Известно време Борислав все пак бил регистриран в Бюрото по труда. Но не е получавал обезщетение за безработица, тъй като не е имал предишна работа. Цялата тази ситуация е доста изнервяща, дори бих казал, депресираща, казва младият мъж, който е принуден често да разчита на родителите си. Те обаче са пенсионери и не успяват да му помагат кой знае с какво. 

За разлика от него близо половината от всички демотивирани изобщо не търсят работа. Само процент посочват, че са открили своето работно място благодарение на Агенцията по заетостта.

"Това са хората, които не вярват, не разчитат на държавата, не си търсят чрез нея работа. Това значи, че се лишават и от социални плащания", коментира бившият социален министър Ивайло Калфин.

Виж още: "Вече виждаме децата си само по "Скайп"!"

Трябва да има много ясни политики спрямо младите хора, които да не бъдат еднократни, категорична е Евелина Славкова от Изследователски център "ТРЕНД".

Мотивацията за демотивираните като Борислав в пари? Между 500 и 1000 лева биха ги накарали да работят. Не са малко и хората, които ще се върнат обратно в системата за по-малко - под 500 на месец. Стига да има къде.


 

Източник: БНТ