Протести и бойкот на поскъпването на цените на билетите за градския транспорт

След като миналата седмица Столичният общински съвет прие цената на билета за градски транспорт да се повиши с 60% до 1,60 лв., жителите на София се готвят за протести. 

Първата дата за активен бойкот на автобусите, трамваите, тролейбусите и метрото ще е 21 април.

"Да, много хора не могат да стигнат до работа, училище, задачи, срещи, ако не използват градски транспорт и осъзнаваме това. Но замислете се... след 1.06.2016 маршрутките ще са по-евтини от билет за градския! Такситата даже стават по-изгодни в някой случаи! Нека покажем, че така не може! Нека покажем, че имаме позиция! Нека бъдем единни срещу това безумие!", пишат организаторите на събитието във "Фейсбук".

Самият бойкот става с неплащане на билета за градски транспорт. 

Друга, разчитаща на чувството за хумор, инициатива призовава за протест на 1 юни, когато влизат в сила новата цена на билетчето – 1.60 лева.

Протестът е кръстен "Парти в градския транспорт" и вече хиляди души са потвърдили участието си на събитието във "Фейсбук". По план той ще започне в 7 часа сутринта , а идеята е протестиращите да пътуват гратис, за да демонстрират, че цената е непосилна за хората, които редовно ползват градски транспорт в София.

"По повод поскъпването на билета, и изравняването му приблизително с кенче бира като цена, предлагам да се съберем, за да "отпразнуваме" в знак на протест. Който може нека донесе озвучителна техника. Нека който не е съгласен, да присъства. Най-добрата форма на протест е масово да не заплащаме тази сума. Ако никой не плаща, кого по-напред ще глобят?", пишат организаторите в групата на събитието.

Сборни пунктове на протеста са НДК, Руски паметник, Орлов мост и други ключови места.