Според ново изследване върху успеха на тази процедура влияят различни фактари: тютюнопушене, възраст, местонахождение на татуса, размер, цветове.

Дори ако не са временни, татуировките не са вечни - ако например сте си татуирали името на любимия човек, в случай на раздяла винаги могат да го изтрият от кожата ви, нали?

Уви, не е съвсем така. Такива, които са направени преди повече от три години например, се премахват по-трудно, тъй като мастилото е проникнало по-дълбоко в кожата.

Лазерите, използвани при отстраняването, пък са по-неефективни при пигментация в зелено, жълто или синьо.

Тютюнопушенето, от друга страна, уврежда имунната система на тялото, която трябва да изхвърли остатъка от мастилото след намесата на лазера.

Виж още: Секси ли съм с татуировка?

Ето още няколко факта по темата в числа:

Според данни от университетско проучване татуираните американци на възраст между 18 и 50 години са 24%, като 17% от тях имат намерение да отстранят татуировките си, а 5% вече са покрили съществуващата картинка или надпис с друга татуировка.

Най-много съжаляват, че са се татуирали, хора, които са предприели тази стъпка, преди да навършат 18.

Колкото е по-голяма площ покрива татуировката, толкова повече е и шансът да бъде премахната. За по-лесното изтриване влияе също цветът - например ако са само в черно и червено, - както и ако не са на краката или ходилата.

Близо два месеца е минимумът, който трябва да се изчака преди следващата лазерна обработка, за да се справи имунната система с остатъка от мастилото.

Според проучването, цитирано от "Сан Франциско кроникъл", 3/4 от анкетираните са преминали през 15 процедури, да да премахнат татуировките си, а при останалите 25% дори този период не е бил достатъчен за пълното заличаване на рисунките по кожата им.

Клайд Каули демонстрира в Окланд, Нова Зеландия своята традиционна самоанска татуировка пе'а. Рисунката покрива тялото от кръста до коленете и се прави само с ръчноизработени инструменти от кости, бивни, черупка от костенурки и дърво