Ниски доходи, корупция, изтичане на мозъци: България продължава да оглавява класацията на най-бедните страни в ЕС, пише за ТАЦ германската журналистка Барбара Йортел. "Дойче веле" представя статията й с известни съкращения

"Неотдавна Иван Иръстев представи в София новата си книга "След Европа". Залата беше пълна, а въпросите и коментарите на публиката бяха поне толкова интересни, колкото и самата книга. Един от присъстващите отсече: "България винаги е била задникът на Европа". И е прав, за съжаление", пише Барбара Йортел в началото на кореспонденцията си от България в ТАЦ, озаглавена "Велосипедни алеи и расизъм".

По-нататък авторката припомня колко големи са били очакванията на българите в навечерието на присъединяването на страната им към ЕС през 2007 г.: "Тогавашният министър-председател Сергей Станишев беше заявил в едно интервю за ТАЦ следното: "Никой не бива да се заблуждава, че на 1 януари 2007 ще се събуди в друга страна". И въпреки това очакванията бяха наистина огромни."

10 години по-късно

"Днес, 10 години по-късно, равносметката е по-скоро отрезвяваща. Със своя годишен БВП на глава от населението, който възлиза на едва 6500 евро (Германия: 40 хил. евро), България е не само най-бедната, но и най-корумпираната страна в ЕС", посочва германската журналистка и цитира проучване на американската организация Global Financial Integrity, според което заради корупцията България губи годишно между 6 и 10 млрд. евро.

България отбелязва негативен рекорд и по отношение на сенчестата икономика, заради която държавата губи годишно по около 1 млрд. евро, допълва Йортел, а по-нататък се спира на ниските заплати и пенсии в България:

"При средна заплата 500 евро на месец и разходи за живот, които се доближават до западноевропейските, много българи едва свързват двата края. А повечето пенсионери са зависими от подкрепата на близките си."

Германската журналистка се спира и на друг проблем: изтичането на мозъци. "Емиграцията обезкървява България. По данни на БАН през следващите пет до 10 години на 7-милионната страна ще й липсват около 400 хил. квалифицирани кадри", посочва авторката и преминава към инфраструктурните проблеми:

"През следващата година София ще получи 800 млн. евро от бюджета на ЕС за доизграждане на инфраструктурната мрежа на страната, по която има още много, много работа. Улиците в София например, с изключение на основните пътни артерии, са в ужасяващо състояние."

От разочарованието на българите ползи извличат най-вече дяснопопулистките формации, посочва по-нататък Барбара Йортел. "Любима мишена на "Обединените патриоти", които от изборите през март управляват заедно с ГЕРБ, са мигрантите и бежанците. (...) Нищо че броят на търсещите закрила в България през 2017 г. е спаднал драстично, а бежанските лагери са запълнени едва на 20%", пише авторката и цитира проучване, според което 84% от запитаните са на мнение, че на бежанците от Близкия изток трябва да бъде забранено да влизат в България.

Десните популисти не си мерят думите и по адрес на турското малцинство в страната, обяснява авторката по-нататък и в тази връзка припомня следното изказване на депутата Валентин Касабов: "Тези депесарски хлебарки да внимават, защото можем да ги смачкаме."

Далеч от реалността

"На този фон човек неизменно се пита как ли ще протече първата половина на 2018 г., когато България поема председателството на ЕС - продължава Йортел и добавя: - Доста странно звучат думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, изречени на 8 ноември по време на среща с българския премиер Бойко Борисов. Тогава Юнкер каза, че Европа била част от ДНК-то на България. Още от първия си ден в ЕС България се държала като един от основателите на общността.

Подобна оценка е не само далеч от реалността, но е и контрапродуктивна, що се отнася до търсенето на решения за посочените проблеми на България. А това е крайно належащо, както се вижда и от доклада, изготвен от службата на Юнкер. В последния мониторингов доклад на ЕК за пореден път се изтъква, че напредъкът на България в борбата срещу корупцията и организираната престъпност е крайно недостатъчен", обобщава Барбара Йортел в кореспонденцията си от България, представена от Българската редакция на "Дойче веле".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"